Youtubes nya exklusiva satsning – låser in material med Pewdiepie

Youtube

Felix "Pewdiepie" Kjellberg. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Sara Lindmark

Sara Lindmark

Reporter

Youtube vill få användarna att börja betala för materialet – med hjälp av den svenske superstjärnan Pewdiepie.

Youtube Red är videoplattformen Youtubes nya prenumerationstjänsten som ska ge tittarna tillgång till reklamfria videoklipp och hela Youtubes musikkatalog. Men utöver det ska man också köra igång ett antal nya originalserier, bland annat en med svenska Youtubestjärnan Felix “Pewdiepie” Kjellberg.

Videojätten bekräftar nu att en tv-serie och tre långfilmer kommer att vara det första exklusiva materialet. Samtliga släpps den 10 februari i USA – det enda land där Youtube Red har lanserats.

Fans från övriga delar av världen som vill ta del av seriena tvingas däremot köpa materialet från Youtube, alternativt hyra klippen på Google play store.

Svenske Felix Kjellberg har slagit världsrekord med sina 42 miljoner prenumeranter på Youtube och är plattformens idag kanske största profil. I realityserien som bär namnet Scare Pewdiepie följs han av ett kamerateam medan han utforskar miljöer som känns igen från olika skräckspel – en av de genrer som gjort honom så känd.

Youtube hoppas att det exklusiva materialet kommer att få fler tittare att vilja betala 9.99 dollar i månaden för betalversionen.

Läs mer