Sök

Så går det för Sven Hagströmers Izettle-utmanare Kaching

Kachingfintech

Sven Hagströmer och Mathias Plank. Foto: Maja Suslin/TT och press

Johanna Ekström

Johanna Ekström

Reporter

Kaching växer – med stora förluster.


Fintechstartupen Kaching kopplar samman e-handel och fysiska butiker, och kan ses som en liten Izettle-utmanare. 

Bolagets grundare Mathias Plank startade sitt första bolag redan för 26 år sedan, som 23-åring. Det var ett bolag som sålde skjortor på nätet och som drogs med i dotcom-kraschen. Innan dess hann han ta in 200 miljoner kronor i riskkapital till bolaget, som hette Dressmart. Sedan dess har han startat en rad bolag, här kan du läsa mer om hans entreprenörsbana.

Under 2017 fick Kaching in finansmannen Sven Hagströmer som delägare, han gick in med 30 miljoner i satsningen via sitt investeringsbolag Creades. För det fick han 30 procent av bolaget.  Förra året fick bolaget också Swedbank på ägarlistan när banken investerade 48,5 miljoner kronor. I och med samarbetet inledde Swedbank och Kaching också ett kommersiellt samarbete. 

Så går det för Kaching 

Den färska årsredovisningen visar att omsättningen förra året landade på nära 3 miljoner kronor i bolaget, jämfört med 1,3 miljoner kronor året innan. Kaching gjorde ett resultat på minus 38 miljoner kronor, vilket är en förlust på ungefär samma nivå som året innan. Samtidigt har bolaget 30 miljoner kronor kvar i kassan. 

Grundaren Mathias Plank kommenterar resultatet. 

“Vi investerar fortsatt tungt i vår plattform för betalningar. Dubblade intäkterna i fjol, men fortsatt blygsamt små intäkter. I år har det börjat ta fart rejält och vi har en del större utrullningar med bland annat Ikea , och vi siktar på 20 miljoner kronor i omsättning i år”, säger Mathias Plank. 

Mathias Plank konstaterar att det varit tufft den senaste tiden. 

“Precis som många andra har många av våra kunder haft det tufft på grund av corona. Men mycket tyder på att vi har det värsta bakom oss”, säger Mathias Plank. 

I årsredovisningen skriver bolaget att man under året fått igång verksamhet i Sverige, Nederländerna, Storbritannien, Spanien, Belgien och USA. Under 2020 har bolaget köpt upp BRS Kassasystem och skriver att man i nuläget har 2000 kunder. I dag utgörs personalstyrkan av 25 personer på kontoret i Stockholm.

 

Läs mer