Sök

Izettles Brasilien-chef lämnar uppdraget: “Ett gemensamt beslut”

IzettleBetalningarBrasilien

Anders Norinder. Foto: Olle Aronsson.

Sara Lindmark

Sara Lindmark

Reporter

Anders Norinder har byggt upp Izettles brasilianska verksamhet under 2,5 år. Nu slutar han på betalbolaget.

Izettle har funnits i Brasilien sedan 2013. Bolaget startade då ett samriskbolag med storbanken Santander, med målet att bli nummer ett på kortbetalningar bland småföretag. Anders Norinder som bott i Brasilien sedan början av 2000-talet värvades som chef för satsningen.

Efter mer än 2,5 år slutar han nu på Izettle.  

“Egentligen är det inte så komplicerat. Jag byggde upp ett bra team och ett starkt fundament för framtida tillväxt. Det var ett gemensamt beslut. Jag är väldigt stolt över vad vi har byggt upp och det har varit otroligt att vara med på resan som Izettle har gjort,” säger Anders Norinder.

Framtida jobbplaner är inte helt spikade ännu. Till att börja med ska han ägna sig åt familjen och fira den årliga karnevalen hemma i Sao Paulo. Han hoppas att fler svenska startups ska etablera sig i Brasilien där över 100 miljoner invånare har tillgång till internet. Ändå är det få digitala bolag som vågat ge sig in i landet.

“Jag hade gärna tittat mer på möjligheterna för svenska fintechbolag att expandera här och hade inte varit helt främmande för att jobba för ett annat sådant. Folk borde få upp ögonen för Brasilien och våga se utanför traditionella marknader som Skandinavien och Nordeuropa. Det finns mycket potential här.”

Den som efterträder Anders Norinder är Luiz Felipe Barros. Han kommer närmast från Latinamerikachef för samtalsappen Viber.

“Anders har gjort ett fantastiskt jobb med att etablera Izettle i Brasilien och tagit oss till en position där vi är marknadsledande inom mobila kortbetalningar. Nu går bolaget in i ny fas där vi behöver lite annat fokus och en lite annan ledning,” säger Johan Bendz, kommunikationschef för Izettle.

Den stora skillnaden är att den nya chefen är brasilianare.

"Efter en viss tid vill vi övergå till ett lokalt styre för att lokalanpassa oss,” säger Johan Bendz.

Läs mer