Sök

Problem med Dynamic Codes corona-test: "Uppstartsproblem"

Dynamic CodeCoronaviruset

Anne Kihlgren, vd Dynamic code. Foto: Unsplash/press

Finwire / Breakit

Finwire / Breakit

Det varma vädret ställde till det i Halland.
"Detta funkar nu bättre och bättre för varje dag”, säger vd:n Anne Kihlgren.

Linköpingsbolaget Dynamic code utvecklar DNA-baserade tester som kan användas för att upptäcka en rad sjukdomar. Privatpersoner kan beställa hem egna test och bolaget samarbetar med apotek och vårdaktörer. 

Men när covid19 slog till var bolaget snabba med att ställa. Företaget – som backas av bland annat riskkapitalbolaget Backing Minds – tog då fram egna självtester för corona. Vd:n Anne Kihlgren beskrev dem som "ett snabbt, säkert och prisvärt sätt" att coronatesta sig.

Nu rapporterar Hallandsposten att det har varit problem kopplade till de självtester som Dynamic Code ligger bakom. Tidningen uppger att av 3000 tester misslyckades 1000 stycken i Region Halland.

Problemen består enligt tidningen på felmärkta prover, långa väntetider, för lite mänsklig arvsmassa på proverna och upphettade prover.

I förra veckan gjorde exempelvis det varma vädret att proverna hettades upp för mycket på provtagningsstationer och under transporten, som sköts av Info Solutions. vilket förstörde en stor del av proverna. 

Detta ska sedan i fredags vara åtgärdat och de tagna proverna ska nu förvaras och transporteras så att de inte blir för varma. Man har även ändrat i informationen till de som testar sig själva.

“Det är fortfarande oacceptabelt högt, men en tydlig minskning”, säger Anders Åkvist som är tillförordnad regional chefläkare i Halland till Hallandsposten.

Folkhälsomyndigheten står för upphandlingen och Anders Åkvist menar att de utvärderar testförfarandet.

“Minskar inte andelen tekniska fel markant den här veckan får vi överväga att bryta med leverantören”, säger chefsläkaren till tidningen på tisdagen.

Vd:n "Uppstartsproblem"

Vd på Dynamic Code, Anne Kihlgren, säger i en intervju med Finwire att materialet var bristfälligt på de prover som kommit fram till labbet. Hon förklarar att de inte höll tillräcklig kvalitet och att man därför inte kunnat leverera bra resultat i labben. I och med den höga värmen har provernas temperatur överstigit rumstemperatur och proverna därmed inte gått att analysera på ett tillförlitlig sätt.

”På rekordkort tid har en lång kedja av partners, teknik och logistik behövt komma igång och leverera stora mängder testsvar, samtidigt som det blev väldigt varmt i Sverige. Detta innebar en del uppstartsproblem som vi alla samarbetat för att komma tillrätta med”, säger Kihlgren till Finwire i intervjun på onsdagen.

”Vi ställer höga krav på kvaliteten på de prover som kommer till labb och därför behöver alla delar i kedjan av aktörer och rutiner fungera. Detta funkar nu bättre och bättre för varje dag”, fortsätter hon.

Hon säger också att felnivåerna nu är på betydligt lägre nivåer, även om hon inte vill säga några exakta siffror.

Man vill inte uppge närmre hur länge man tror sig vara igång med testning av covid-19, men räknar ändå med att vara igång med detta i alla fall året ut.

"Vi håller även på att prova ut självprovtagning för antikroppar", fortsätter hon med som svar på om det finns planer på att utöka med tester till att inkludera antikroppstester. Testet liknas med det man kan ha med hjälp av stick i fingret för att kolla blodsockernivå, som är vanligt hos diabetiker.

Även tungt backade Werlabs (de har bland annat Cristina Stenbeck och förre H&M-bossen Karl-Johan Persson på ägarlistan)  satsar stort på antikroppstester.

Läs mer