Jag fattar ingenting – grundaren sålde sina aktier till vrakpris (en vecka innan Facebook köpte allt)

Mapillaryriskkapital

Stefan Lundell, medgrundare av Breakit. Foto: Jonas de Lange

Stefan Lundell

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Tiden håller på att rinna ut för Breakits Stefan Lundell. Kan du hjälpa honom dra hem scoopet?

Sista dagen innan semestern och jag går en hopplös kamp mot den fortfarande löjligt långa “att gör”-listan.

Ett konkret exempel. Redan i måndags ramlade jag över en intressant detalj i det 66 sidor långa dokument som Malmö-bolaget Mapillary skickat in till Bolagsverket bara dagar innan försäljningen till Facebook blev klar. Ingen utanför den trängre kretsen vet fortfarande hur mycket Facebook betalat för snillebolaget men både vi och våra vänner på Dagens industri har spekulerat i en prislapp på runt 1 miljard kronor

Just därför var uppgifterna jag hittade i dokumentet högintressanta. Där framgick nämligen att Mapillarys medgrundare och vd Jan Erik Solem sålt tillbaka hälften av sina Mapillary-aktier till bolaget. 

Redan det var kittlande, men det skulle bli ännu mer spännande. Jan Erik Solem fick nämligen bara 18.500 kronor för sina 37.000 aktier i Mapillary. Baserat på den senaste kända värderingen (i samband med nyemissionen 2018) borde aktierna varit värda minst 54 miljoner kronor – men med stor sannolikhet betydligt mer. Räknat på en köpesumma på miljard så snackar vi istället om dryga 130 miljoner kronor.

Så vad låg bakom den här transaktionen? Jag kontaktade självklart Jan Erik Solem direkt och bad honom reda ut vad som hänt. Men hittills har jag inte fått någon respons och de andra smarta personerna jag frågat om vägledning har inte kunnat ge något bra svar.

Nu är det bara timmar kvar tills jag loggar ut för en fyra veckor lång semester. Men jag lovar – kan du som läser detta hjälpa mig gräva fram svaret så avbryter jag semestern på stört och skriver nyheten.

Trevlig sommar!

Ps. Vill du ha hela bakgrundsmaterialet för att gräva vidare i caset? Kontakta mig på stefan@breakit.se så får du alla handlingarna med vändande mail! 

Läs mer