Allt du behöver veta när börsens hetaste techbolag rapporterar

Allt du behöver veta när börsens hetaste techbolag rapporterar

Jörgen Lantto, vd Fingerprint. FOTO: TT

Stefan Lundell

Medgrundare och innehållschef

På torsdagen klockan sju smäller det - Fingerprint Cards släpper sin kvartalsrapport.

Ni kan förmodligen storyn vid det här laget, men den tåls ändå att återupprepas:

Länge var Fingerprint Cards ett skandalomsusat företag som de stora institutionella investerarna inte ens ville ta i med tång. Men så plötsligt vände allt för Göteborgs-bolaget. Indirekt var det jätten Apple som låg bakom lyftet.

Först köpte Apple upp en av Fingerprints värsta konkurrenter, Authentec. Med hjälp av detta bolagets teknik lanserade Apple sedan det nya betalsystemet Apple pay och gjorde fingeravtryck-tekniken till standard i sina Iphone-telefoner.

Det fick konkurrenterna att vakna och placerade Fingerprint i en vinnarposition. Med den största konkurrenten borta från marknaden ökade efterfrågan på Fingerprints produkter dramatiskt. Försäljningen de första tre kvartalen lyfte med över 1100 procent och storförlusten vändes till en vinst på 393 miljoner kronor.

Denna remarkabla scenförändringen har också gjort Fingerprint-aktien till Stockholmsbörsens mest handlade aktie och intresset inför bolagets rapport i morgon är på topp. Breakit har dammsugit marknaden på de senaste analyserna och andra intressanta datapunkter. Här är allt du behöver ha koll på när rapporten släpps:

# Viktigast av allt - försäljningen. Fingerprint har flaggat för en omsättning i spannet 1.200 till 1.300 miljoner kronor för det fjärde kvartalet. Igår höjde analysfirman Arctic sin försäljningsprognos med över 10 procent till 1.334 miljoner kronor. De andra två analyshusen som följer Fingerprint spår en omsättning på 1.301 miljoner kronor (Carnegie) respektive 1.280 miljoner kronor (ABG). Analytikernas snittestimat för intäkterna 2016 ligger på 6,95 miljarder kronor, det vill säga under mittpunkten av Fingerprint Cards eget prognosintervall på en försäljning om 6,5-8,5 miljarder kronor.

# Håller bolaget uppe marginalerna? Fingerprint Cards försöker gradvis styra om försäljningen mot sina mindre sensorer. Dessa har högre marginal och pressar därför upp bruttomarginalen som i sin tur har stor påverkan på vinsten. Även här ligger Arctic högst i sitt estimat och spår en bruttomarginal på 46,2 procent vilket kan jämföras med Carnegies 44 procent och ABG:s 44,4 procent. Det är i den övre delen av det intervall om 40-45 procent som Fingerprints vd Jörgen Lantto sagt att marginalen kan ligga på "över tid”.

# Blankarna. Enligt Breakits källor är över 11 procent av Fingerprint-aktierna just nu utlånade till investerare som spekulerar i en kursnedgång. Om bolaget överträffar marknadens förväntningar bäddar detta för en turboeffekt på aktiekursen uppåt.

”Det går i princip inte att få tag på några aktier alls att blanka nu. De här firmorna har verkligen dammsugit marknaden. Allt annat lika så kommer aktien att flyga extra mycket om rapporten är bra”, konstaterar en av Breakits källor.

# Dela ut eller köpa? Fingerprint Cards är numera ett höglönsamt bolag med en kassa som växer för varje dag. 2015 kan bli det första året som företaget ger utdelning till sina aktieägare. Alternativt flaggar företagsledningen i morgon för att man ska använda en del av vinsterna till förvärv.

Breakit rapporterar givetvis direkt när kvartalsrapporten offentliggörs i morgon bitti klockan 7.00.

Läs fler artiklar
LÄS MER