Sök

Annonssamarbete med Avanza

Orolig vår på börsen – så här agerade Avanzas rikaste private banking-kunder

Christopher Lembke

Kommersiell redaktör

”Vi har sett en aktivitet som saknar motstycke i Avanzas historia”, säger Nicklas Andersson, aktieprofil på Avanza.

Börsåret 2020 har haft en dramatisk inledning där coronavirusets spridning har skakat om världen och lett till dramatiska åtgärder: länder i karantän, stängda gränser, en oljekrasch och utbuds- och efterfrågechocker har orsakat enorma konsekvenser för det globala näringslivet.

På mindre än en månad förändrades placerarnas världsbild fundamentalt

Här i Sverige backade Stockholmsbörsen med 33,81 procent under 18 handelsdagar, från 20 februari till 16 mars. Sätter man det i perspektiv till finanskrisen 2007-2008 innebär det att vi fick mer än halva nedgången på blott fem procent av tiden. I USA sjönk anrika Dow Jones med 38 procent, vilket är en procent mer än det fyra år långa börsfallet under andra världskriget.

”På mindre än en månad förändrades placerarnas världsbild fundamentalt, vilket givetvis skapade en hel del panik hos många. Under denna turbulens har vi inte bara fått uppleva det snabbaste börsfallet någonsin utan också det största under en enskild handelsdag”, säger Nicklas Andersson.

Nicklas Andersson.

Snabb återhämtning

Det är nästan omöjligt att inte jämföra vårens börskris med just finanskrisen 2007-2008. Då sjönk Stockholmsbörsen med 58 procent – oaktat utdelning – under krisens 473 dagar. Den här gången vände Stockholmsbörsen uppåt efter 18 handelsdagar och steg med 37 procent under de efterföljande 55 dagarna. I USA har uppgången varit ännu större, där flera index har stigit mellan fyrtio och femtio procent som mest.

Under finanskrisen sjönk techbolagen med 75 procent i snitt medan de under den här perioden föll omkring 30 procent

Nicklas Andersson ser två sektorer som har gjort skillnad. Dels stod banksektorn mycket bättre rustad för en kris den här gången, istället för att vara roten till det onda. Dels har digitaliseringen skapat en dominant techsektor i USA, med flera världsledande bolag som knappt ens fanns 2007. iPhone firade blott två veckor när finanskrisen inleddes.

”Under finanskrisen sjönk techbolagen med 75 procent i snitt medan de under den här perioden föll omkring 30 procent. Förra gången föll de alltså mer än börsen gjorde i genomsnitt, medan de höll emot bättre denna gång”. 

Så handlade private banking-kunderna

När börsen skakar brukar de stora och – i relativa termer – stabila bolagen hamna i fokus. Så har det varit varit också denna gång, även om de flesta bolag på något sätt har påverkats av den stora utbuds- och efterfrågechock som har drabbat hela världen. För hur väl förberedd man är, eller tror sig vara är det svårt att föreställa sig ett scenario där intäkterna mer eller mindre försvinner. 

”Vi ser att bolag i vissa branscher har gått starkt framåt under våren, såsom Getinge med sina ventilatorer/respiratorer, Essity med sina hygienprodukter och Amazon med sin e-handel. Andra har drabbats hårt, exempelvis Scandic Hotels som nyligen annonserade en nyemission på 1,75 miljarder kronor, Intrum med verksamhet i Italien och Pandox med hotellfastigheter”, säger Nicklas Andersson som konstaterar att Avanzas Private Banking-kunder både har köpt i bolag som gått framåt under krisen – och de som har backat.

”I mars såg vi en historisk aktivitet som saknar motstycke i Avanzas historia, där nettoköpen var de största på flera år bland samtliga våra kunder. Med facit i hand så verkar det just nu som att våra kunder agerade korrekt”.

Vad säger bolagen om utsikterna i samband med rapporterna som nu trillar in?

Det enda man egentligen vet om den rådande situationen är att det är omöjligt att veta hur länge den pågår. Men börsen står som bekant aldrig stilla.

”Nu fokuserar börsen på tiden efter corona. Vad säger bolagen om utsikterna i samband med rapporterna som nu trillar in? Får vi en utdelningssäsong i höst? Frågorna är många men det vi på Avanza vet med all säkerhet är att den febrila aktivitet vi såg i mars har fallit väl ut”, avslutar Nicklas Andersson.

Trevlig börssommar önskar Nicklas Andersson och Avanza!

Bli kund hos Avanza – läs mer här

Så handlade Avanzas kunder

Topp 5 svenska bolag sedan nedgången började (20/2)
1. Getinge
2. Securitas
3. Scandic
4. Intrum
6. Essity

Topp 5 svenska bolag sedan årslägsta (16/3)
1. Investor B
2. Getinge
3. Essity B
4. Hennes & Mauritz B
5. Scandic Hotels

Topp 5 utländska bolag sedan nedgången började (20/2)
1. Mastercard
2. LAM Research
3. Medtronic
4. Walt Disney
5. Edwards Lifesciences

Topp 5 utländska bolag sedan årslägsta (16/3)
1- Walt Disney
2. LAM Research
3. Medtronic
4. Microsoft
5. Fortum

Listan visar populäraste fonderna bland Avanzas kunder 202006. HANDEL MED VÄRDEPAPPER & FONDER INNEBÄR ALLTID EN RISK. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.

Läs mer