Resolution Games fortsätter växa – men investerar fortfarande för framtiden

Resolution Games VR spel
Resolution Games fortsätter växa – men investerar fortfarande för framtiden

Tommy Palm, grundare och vd på Resolution Games. Foto: Press & Istockphotos.com

Tobias Blixt

Reporter

VR befinner sig fortfarande långt ifrån den konsumentmarknad man siktar mot.

I skuggan av den stora VR-hajpen som existerade för några år sedan är det lätt att avfärda tekniken som något av ett misslyckande. Utvecklingen gick inte så snabbt som många önskade och ännu finns det stora trösklar för konsumenterna som är intresserade av tekniken. Tekniken är ofta dyr och med många komponenter och sladdar.

Alla har däremot inte gett upp hoppet om tekniken och vi på Breakit har bland annat rapporterat om snabbväxande spelutvecklare som fokuserar på virtuell verklighet. Blickar vi bortanför spelen så har tekniken också fortsatt att användas i utbildningssyften. 

Nu meddelar svenska Resolution Games med Tommy Palm i spetsen att även deras studio fortsätter att växa. Enligt den senaste årsredovisningen på Bolagsverket omsatte Resolution Games 31,6 miljoner kronor under förra räkenskapsåret, men eftersom bolaget har gått från brutet räkenskapsår till att rapportera per kalenderår så omfattar den försäljningen endast 7 månader.

De siffrorna kan jämföras med en total omsättning på 41,8 miljoner för 12 månader året innan. Rörelseresultatet 2019 landade på omkring en halv miljon kronor.

“Det är ungefär en tillväxt på ungefär 30 procent per år fortfarande. Det har fortsatt gå bra”, säger Tommy Palm, vd och grundare på Resolution Games till Breakit.

Jobbade med Angry Birds-skaparna

Under fjolåret släppte de bland annat ett spel där en person använder sig av VR-headset och där fler spelare kan ansluta och spela med sina mobiltelefoner. De skapade också både VR- och AR-spel på finska Rovios succévarumärke Angry Birds.

“Jag tror ju oerhört mycket på den här marknaden. Och jag tycker mig se många likheter med internet också, där det också var samma sak med en stor hajp inledningsvis. Det kommer att förändra mycket, men det tar ett antal år”, säger Tommy Palm och fortsätter.

“Jag tror inte vi märker av det så mycket i Sverige idag heller. Den mesta av försäljningen för oss har varit i USA. Av våra intäkter står den amerikanska marknaden för cirka 70 procent. Där tror jag att vi kommer att se en stor förändring framöver.”

Bygger fortfarande för framtiden

Intäkterna kommer från två håll. Dels från konsumenter, dels från hårdvarutillverkare som vill ha spel till just sina plattformar. Resolution Games fick bland annat 500.000 dollar i stöd av Magic Leap för att utveckla spel till deras plattform.

“För vår del är mycket av verksamheten fortfarande att investera för framtiden. Många av spelen vi bygger är som att ta steg upp för en trappa mot allt som man vill göra. Just nu fokuserar vi mycket på sociala spel, bland annat lägger vi till en online-komponent till Angry Birds VR Isle of Pigs så att spelare kan bygga egna banor och dela med varandra”, säger Tommy Palm.

Samtidigt som Resolution Games fortsätter att lansera nya spel och växa med lönsamhet, så sitter bolaget på en stor pengakista. Enligt årsredovisningen har bolaget 25 miljoner kronor i kassa och bank. De har också en överkursfond på på strax över 90 miljoner kronor. Totalt uppgår det fria egna kapitalet till 93,7 miljoner.

“Med en så stor kassa som vi har, så måste vi inte gå med vinst. Men det är alltid trevligt att gå med vinst tycker jag som vd. Det gör att vi är i ett oerhört bra läge när marknaden väl tar fart”, säger Tommy Palm och fortsätter.

“Jag jobbade i många år med mobila spel, det var anmärkningsvärt hur många bra företag som inte lyckades dra nytta av app-store när den väl kom. Jag hoppas att jag kan hjälpa Resolution Games att vara med bättre i startblocken. Om vi hade satsat stora pengar på att utveckla fiskespelet Bait (utvecklarens första spel red.anm.) 2015 hade det varit svårt att vara i positionen som vi är i nu. Det är bra att ha trapp-tänket, att lära sig en läxa i taget och gå närmare det man tror på.”

Resolution Games är idag omkring 65 personer med kontor på två våningar i Hötorgsskrapan i Stockholm. Förra året var antalet anställda i snitt 50 personer enligt årsredovisningen.

Läs fler artiklar
LÄS MER