Nya tekniska lösningar revolutionerar parkeringsbranschen

Christopher Lembke

Kommersiell redaktör

Trasiga avgiftsautomater och outnyttjade parkeringsplatser är ett minne blott.
”Vi hjälper fastighetsägare att öka intäkterna samtidigt som bilister får en smidig parkeringsupplevelse”, säger Fatih Gencer, vd på Smart Parkering Sverige.

Då: Hitta parkeringsplats, gå ur bilen, leta automat, betala – om den funkar, annars vänta i kundtjänstens telefonkö eller hitta annan parkeringsplats – gå tillbaka till bilen och lägga kvittot i framrutan. Hålla tummarna för att mötet eller tandläkarbesöket inte drar ut på tiden så att parkeringstiden överträds. 

Nu: Kör in bilen, parkera, gör det du ska och kör ut. Betala via app inom 48 timmar eller gör ingenting och få en faktura för tiden du parkerat. 

Med kameraavläsning som automatiskt checkar in och ut bilars registreringsnummer, skapas en friktionsfri parkeringsupplevelse vilket ökar konkurrenskraften för fastighetsägare. Lösningen, som tillhandahålls i samarbete med Arvato, moderniserar parkeringsytor samtidigt som den automatiserar och digitaliserar handläggning, vilket gör att fastighetsägare kan fokusera på kärnverksamheten och samtidigt öka lönsamheten. 

“Att parkera ska vara enkelt och bekymmersfritt, så att du kan göra dina ärenden och åka hem och betala för den tid bilen stod parkerad direkt i mobilen efter middagen”, säger Fatih Gencer, vd på Smart Parkering Sverige som förvaltar 120 000 parkeringsplatser åt fastighetsbolag, handelsplatser, vårdfastigheter och bostadsbolag runt om i landet.

Läs mer om Arvatos parkeringslösning här

Ökar intäkterna med maximerad beläggning 

Med hjälp av den nya tekniken finns det exempelvis ingen anledning till att en parkeringsyta är endast är inkomstbringande vardagar 09.00-17.00. Säg att ett företag hyr fem parkeringsplatser under kontorstid måndag till fredag, då kan samma platser hyras ut till boende som endast har parkeringsbehov kvällar och helger. Fastighetsägaren kan reducera priset för varje kund och ändå öka intäkten på en och samma parkeringsplats.

Fatih Gencer.

“Vi går alltid efter bilisternas  beteenden och behov. För om de vill ha ut mer av en parkering får även fastighetsägarna nya behov, och då ska man aldrig behöva tveka eller tacka nej till en potentiell intäkt. Om en fastighetsägare har 50 parkeringar på en anläggning kan de som vår avtalskund ha 50 olika produkter samtidigt. Vi hjälper dem i alla delar, ser till att de får betalt och att deras parkerande kunder får en bra och enkel kundresa”

Datainsamling optimerar och effektiviserar

Tack vare kameraavläsningen genereras data som fastighetsägaren kan använda för att se hur parkeringsplatserna används under veckans alla timmar, och utifrån det optimera nyttjandegraden. Tjänsten är en helhetslösning där Smart Parkering Sverige tillsammans med Arvato har kopplat på samlingsfaktura, vilket betyder att bilister får en faktura med samtliga parkeringar inom en viss tidsperiod. Arvato hanterar hela betalningsprocessen från fakturering till eventuell påminnelse och inkasso samt kundtjänsten som hjälper bilisten som har frågor. 

“Arvatos parkeringslösning omfattar såväl parkeringsavgifter, tillståndsparkering och kontrollavgifter och hjälper oss att förverkliga vår vision att erbjuda våra avtalskunder en nolladministrativ lösning. Jag gillar att Arvato är innovativa och tänker utanför boxen, och att de precis som vi sätter slutkunden i fokus”, säger Fatih Gencer som är övertygad om att parkeringstjänsterna kommer att utvecklas rejält de kommande åren.

Du kommer att kunna få din bil laddad eller tankad, få den tvättad och städad under tiden den står parkerad

“Du kommer att kunna få din bil laddad eller tankad, få den tvättad och städad under tiden den står parkerad. I anslutning kommer det att finnas paketautomater dit du kan få dina matbeställningar, klädpaket eller andra e-handelsköp levererade. Allt som kan underlätta människors vardag”.


Med hjälp av Arvatos lösningar vill Fatih Gencer att Smart Parkering Sverige ska ligga i framkant i en bransch som är i stor förändring. Framtidens parkeringsytor handlar inte om hyra av en fysisk yta utan om att skapa smarta parkeringsplatser som skapar mervärde för parkerande kunder.

"Att kunna addera framtida värdeskapande tjänster på Arvatos samlingsfaktura gör dem till en perfekt partner för oss", avslutar Fatih Gencer.

Parkering, transport och mobilitet – läs mer om Arvatos branschlösningar här

Läs mer