Simris Alg vill ta in mer pengar för att växa i USA

Simris alg
Simris Alg vill ta in  mer pengar för att växa i USA

Fredrika Gullfot, vd Simris Alg. Foto: Peter Brinch

Towe Boström

Reporter

"Det viktigaste är att kunna gasa då vi ser att det börjar röra på sig med försäljningen i USA”, säger Fredrika Gullfot.

Det börsnoterade bolaget Simris Alg tillverkar kosttillskott genom alger som bolaget själva odlar.

När Simris Alg presenterade sin senaste rapport i maj framgick det att tillväxten i USA ökade kraftigt. Samtidigt föll omsättningen medan kostnaderna ökade något jämfört med motsvarande kvartalet året innan.  

"Befintlig kassa räcker över sommaren", skrev vd: Fredrika Gullfot i ett mejl till nyhetsbyrån Direkt, och flaggade samtidigt för att de ser över möjligheterna till finansiering. 

Vill ta in 29 miljoner 

Nu meddelar bolaget att de planerar en nyemission på 29 miljoner kronor. Fredrika Gullfot säger att bolaget behöver ta in mer pengar för att genomföra sina planerade satsningar.  

Det rör sig om en företrädesemission av aktier och teckningsoptioner. Bolaget uppger att motivet är att stärka rörelsekapitalet, finansiering av försäljnings- och marknadsföringsinsatser, samt att återbetala utestående brygglån.

”Vi behöver anställa säljare och trycka på med marknadsföring. Det är mycket som måste hända och man kan inte bromsa sig in i en lansering”, säger Fredrika Gullfot.

Emissionen är säkrad till hälften i och med att Fredrika Gullfot, representanter från styrelsen samt den danska fonden Formue Nord Markedsneutral A/S har lämnat teckningsförbindelser och emissionsgarantier till 50 procent. Fredrika Gullfot understryker att det bara rör sig om en garanti och ser positivt på möjlighet att fylla emissionen och få in nya ägare. 

"Ska trycka på gaspedalen"

I samband med detta har Simris Alg även tagit en brygglån på 4 miljoner för att säkra kassan tills emissionen är i land.

    Fredrika Gullfot berättar att Simris Alg gått på sparlåga genom krisen, men klarar sig bra. Nu noterar bolaget att det börjar att röra på sig igen. 

    ”Nu ska vi trycka på gaspedalen, tanken är att få in tillräckligt mycket pengar så att vi kan få arbetsro och jobba på i några år framåt. Men det viktigaste är att kunna gasa då vi ser att det börjar röra på sig med försäljningen i USA”. 

    Läs fler artiklar
    LÄS MER