Sting och Norrsken gör gemensam sak – vill lösa klimatkrisen

Sting Norrsken Hållbarhet
Sting och Norrsken gör gemensam sak – vill lösa klimatkrisen

Erik Engellau-Nilsson, Norrsken och Karin Ruiz, Sting. Foto: Press

Tobias Blixt

Reporter

Drar igång projekt tillsammans.

Startup-främjarna Sting och Norrsken gör gemensam sak och lanserar idag initiativet Startup Climate Action. Syftet är att hitta idéer som kan leda till företag som erbjuder lösningar för att bekämpa klimatförändringar. Det framgår av ett pressmeddelande.

“Tiden är på väg att rinna ut och vi måste agera snabbt och kraftfullt. Om vi skall ha en chans att begränsa jordens uppvärmning till 1,5 grader måste vi halvera växthusgasutsläppen vart tionde år. Vi tror starkt på kraften i att kombinera innovation och teknologi med entreprenörskap för att få fram nya lösningar på stora världsproblem”, Karin Ruiz, affärscoach på Sting och initiativtagare till Startup Climate Action i pressmeddelandet.

Utgångspunkten är FN:s hållbarhetsmål nummer 13, som fokuserar på klimatet och därmed blir det också 13 olika klimatutmaningar att anmäla sig till för den som sitter på en bra idé. Varje utmaning presenteras i sin tur av olika “Climate Champions”, som är forskare och profiler inom bland annat hållbarhet.

Startup Climate Action består av tre delar, berättar Karin Ruiz. Dels de 13 utmaningarna som lanserad idag, där olika team får delta med sina olika idér. Inom varje utmaning hoppas man sedan hitta ett antal idéer som kan kvalificera sig och gå vidare till en workshop-runda av Sting och Norrsken där man ska validera affärsidéerna.

Till det sista steget går en vinnare från varje utmaning vidare och där får man möjligheten att delta i ett acceleratorprogram som drivs av Sting. Något som ska lanseras 2021.

Karin Ruiz berättar att Sting och Norrsken har samarbetat länge i olika frågor, men att diskussionerna kring det här initiativet påbörjades någon gång i höstas.

“Vi är två starka aktörer och ekosystem för att få fram starka startups inom impact-området. I höstas började vi diskutera om en gemensam satsning och det resulterade i Startup Climate Action där vi ville sätta fokus på något specifikt av de globala hållbarhetsmålen”, säger Karin Ruiz.

Läs fler artiklar
LÄS MER