Cashar in en halv miljard på Paradox: “Det är årets sämsta affär"

Paradox Interactive Spiltan spel
Cashar in en halv miljard på Paradox: “Det är årets sämsta affär"

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Nu ska Per H Börjesson (bland annat) köpa techbolag för vinsten.

Sent på torsdagskvällen gjorde Investmentbolaget Spiltan med grundaren Per H Börjesson i spetsen en storaffär i spelsuccén Paradox.

Spiltan säljer aktier för 560 miljoner kronor och äger efter transaktionen 17,2 procent av aktierna i Paradox.

“Det här är årets sämsta affär”, säger Per H Börjesson med ett skratt och fortsätter:

“Vi tror fortfarande stenhårt på Paradox men ibland måste vi få loss lite pengar för nya investeringar”.

Vad tittar ni på för investeringar just nu?

“Det kan bli både onoterade bolag och på börsen. Vi har historiskt gjort en hel del tech-investeringar och det kommer det säkert bli mer av framöver”, säger Per H Börjesson.

Kan köpa fler bolag

Spiltan har tidigare förvärvat minoritetsposter men nu flaggar Per H Börjesson för att man också kan köpa större andelar.

“Nu är vi så välkapitaliserade att vi kommer kunna köpa majoriteten av ett bolag. Det öppnar upp fler investeringsmöjligheter för oss”, säger han.

Förutom Spiltan så sålde också finansmannen Peter Lindell, via ett bolag kopplat till investmentbolaget Rite, aktier motsvarande 2,4 procent av Paradox. Håkan Sjunnesson, till vardags investeringsansvarig på Spiltan, sålde också aktier i Paradox motsvarande 0,5 procent av aktiekapitalet. 

Totalt bytte 4,7 procent av aktierna i Paradox ägare och hela transaktionen var på 940 miljoner kronor. Försäljningen skedde till en rabatt på drygt 10 procent jämfört med gårdagens stängningskurs på 212 kronor.

Läs fler artiklar
LÄS MER