Sök

Norrskens impact-fond närmar sig miljarden – får pengar från EU

Norrsken Foundationimpactinvesteringar

Agate Freimane, Tove Larsson, David Frykman och Niklas Adalberth, general partners på Norrsken VC.

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Tar in kapital från Nordea, SEB och Europeiska investeringsfonden.

Norrskens riskkapitalfond, som kallas för Norrsken VC, investerar i bolag som ska göra världen bättre. Nu väljer Europeiska investeringsfonden att gå in med pengar i fonden, tillsammans med ytterligare ett antal investerare.

Totalt plockar Norrsken in strax över 300 miljoner kronor i nytt kapital, skriver Di Digital. Utöver Europeiska investeringsfonden, som enligt ett pressmeddelande investerar 212 miljoner kronor, har även Nordeas och SEB:s pensionsfonder satsat på Norrsken VC.

“Vi är glada över att välkomna våra nya investerare ombord. Vi tror att vår förmåga att locka institutionella investerare av den här kalibern, mitt i Covid-krisen, är ett bevis på att impact-investeringar inte längre är något nischat och att de kommer att växa snabbt de kommande åren”, säger Niklas Adalberth, grundare av Norrsken, i ett pressmeddelande.

Totalt har fonden tagit in 91 miljoner euro (omkring 950 miljoner kronor) efter den senaste rundan. Målet är att ta in 1,1 miljarder kronor, något man hoppas uppnå genom internationella placerare enligt Di Digital.

Investerar i "impact"

Norrsken VC investerar tidigt i utvecklingen i techbolag som har målet att på olika sätt göra världen bättre, eller impact-bolag som de kallas. Det kan handla om lösningar som tacklar fattigdom, klimatproblem eller exempelvis hälsa.

Bland de investerare som tidigare har investerat i Norrskens fond finns också H&M-familjens Ramsbury invest, Saminvest och techprofiler som exempelvis Carl Manneh, Filip Tysander och Niklas Adalberths Norrsken Foundation.

Läs mer