Gästkrönika: Aurore Belfrage

Så leder du i en komplex värld – med hjälp av AI och tvivel

Så leder du i en komplex värld – med hjälp av AI och tvivel

Aurore Belfrage. Foto: TT

Breakit

Världen blir bara mer och mer komplex – Aurore Belfrage har två konkreta tips om hur du ska hantera det.

President Obama blåste häromåret nytt liv i en partilegends underbara citat – ”You are entitled to your own opinion, but not your own facts”. 

Men att försöka navigera genom dessa fakta är inte helt enkelt om man vill kunna se helheten. 

Vi lever i en era med ett överflöd av information där vi dessutom har accepterat begrepp som "post-truth" och "fake news".

Samtidigt brottas vi med en pandemi som skördar våra närmaste, ekonomisk kollaps, växande sociala klyftor och en klimatkris som flåsar oss i nacken. 

Och allt hänger ihop på något sätt. Till alla er som jobbar med strategi; Det är mänskligt att känna viss oro inför att sortera upp bland all fakta och komplexitet.

För det första – ta hjälp. 

Använd artificiell intelligens (AI) och maskinernas processorkraft för att ta in mer data, fler scenarios, perspektiv och ge dig analysstöd. Det finns idag spännande möjligheter att bredda din verktygslåda och få in ytterligare bidrag till din beslutsprocess från en emotionsfri superdator. 

Jag har lärt mig att i slips- och kostymkretsar bör detta AI-tips följas av en förklarande bisats; Du ska inte kapitulera och ge en dator ditt beslutsmandat, utan du ska skaffa dig bättre underlag genom att addera AI till teamets samlade resurser. 

AI är ett coolt och bra komplement och inte din efterträdare (just nu).

Att investera i AI är det mest utmanande och lärorika jag gör näst efter att vara mamma. Ett av mina portföljbolag jobbar med flera av våra svenska industrigiganter och förser ledningsgrupper med framtidsprediktioner. 

Du hörde rätt – att förutspå framtiden. Du kan köpa en tjänst som talar om för dig hur dina kunder, konkurrenter eller konjunktur ser ut om 3, 6 eller 9 månader. 

Och nu ytterligare en förklarande bisats som jag lärt mig hjälper: AI kan inte garantera 100 procent precision utan ska ses som en kvalificerad gissning från en kollega som kan mycket mer än din hjärna klarar av att förstå och som har tagit in ALLT i sitt bidrag till ert strategiarbete. 

För det andra – släpp tvärsäkerheten.

Komplexitet är här för att stanna och om man vill vara positiv så kan man glädjas åt att sedan Covid-19 slog till har vi plötsligt accepterat att politiska skeenden, globala sammanhang och politiken vi för inte går att sammanfatta i ett tweet. 

Numera hyllar vi Tegnell och Fauci för deras genomarbetade tankar och ärliga tvivel och ifrågasättande. Att orka kommunicera ”å ena sidan och å andra sidan” eller att våga förklara en vision med en skopa ”vi vet inte exakt” är riktigt ledarskap. 

Vägen framåt är att sätta en strategi som medvetet innebär ständiga omtag, kursändringar och analys av ny information. Förr i tiden, dvs i februari, uppskattades fortfarande den tvärsäkra stilen men nu törstar vi efter det som funkar på riktigt, det nyanserade som tar in flera perspektiv.

Enklaste sättet att verka smart är att kritisera (se ovan för undertecknads spydiga raljans om stackars kostymgubbar). Att leda i en komplex värld, med ambitiösa mål, transparenta tvivel och inbyggda kursändringar öppnar upp för kvällspress-logikens svart-vita löpsedelanklagelser som: “Hade du inte tänkt på det?” 

Det är mänskligt att vilja undvika sådana påhopp; men ta AI till hjälp för att ta in fler perspektiv, acceptera komplexiteten och släpp tvärsäkerheten. Det går inte att tänka ut allt, alla scenarios, den exakta risken. 

Framför allt – vi har inte tid, så nu kör vi – vi ska bygga en hållbar värld.

Aurore Belfrage

Partner Sustechable

Läs fler artiklar
LÄS MER