Stort intresse för coronatester – men krisexperten varnar företagen

Hälsa Corona
Stort intresse för coronatester – men krisexperten varnar företagen

Jeanette Fors-Andrée. Foto:Press/ Fredrik Sandberg /TT

Towe Boström

Reporter

Allt fler företag säljer antikroppstester.

Ivern över att få kommunicera om coronatester gick inte att ta miste på under förra veckan. När Werlabs och nätapoteket Apotea meddelade att de börjar sälja antikroppstester för covid-19 till allmänheten dröjde det inte många timmar förrän nätläkaren Kry basunerade ut att de också tänker göra det. Listan på aktörer som erbjuder tester börjar växa sig allt längre och innefattar exempelvis Doktor24 genom ägaren Apoteket samt Min Doktor.

Svenska Dagbladet har varit i kontakt med flera av aktörerna, som uppger att intresset för testerna är stort, samt att de kommer att rapportera resultatet till Folkhälsomyndigheten.

Min Doktor har ännu inte rullat ut testerna men räknar med att kunna genomföra runt 5.000 tester per dag. Doktor24 räknar i sin tur med att kunna genomföra 10.000 tester per vecka. 

Apotea säljer tester i samarbete med Werlabs. 

”Vi säljer fler produkter med låg eller ingen förtjänst på. Men säljer man det kunderna vill ha så kommer kunderna att gilla en, och då köper de säkert annat som man tjänar något på också", säger Apoteas grundare Pär Svärdson.

Uppmanar till transparens 

Samtidigt varnar Jeanette Fors-Andrée, som är expert på krishantering, företag och uppmanar dem att vara tydliga med att det finns osäkerhet kring testerna och inte inge falska förhoppningar. 

”Företagen måste vara öppna med riskerna och med osäkerheten i testerna, annars så finns det en risk att hela branschen hamnar i en stor förtroendekris”, säger Jeanette Fors-Andrée till SvD. 

Jeanette Fors-Andrée har tidigare delat sina bästa tips för krishantering med Breakit här;  När drevet går – 11 steg som guidar dig och företaget ur krisen

 

Läs fler artiklar
LÄS MER