Sök

Så mycket saknas i MQ-konkursen – banken klarar sig oskadd

MQKläder

Ingvar Larsson, vd på konkursade MQ. Foto: TT

Stefan Lundell

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Nu är konkursbouppteckningen klar i den havererade klädkedjan.

Sent på tisdagskvällen skickade konkursförvaltaren Lars-Henrik Andersson in bouppteckningen i konkursboet MQ.

Där framkommer för första gången hur mycket leverantörer och långivare riskerar att förlora på konkursen.

De totala tillgångarna i konkursboet uppgår till 205.932.200 kronor. Samtidigt finns det prioriterade skulder på 216.805.664 kronor och oprioriterade skulder på 321.042.329 kronor.

Bristen i konkursboet eller annorlunda uttryckt den totala förlusten uppgår till 331.915.793 kronor.

Banken klarar sig torrskodd

Med facit i hand klarar sig den största långivaren, banken DNB, relativt oskadd ur konkursen. Totalt har banken lånat ut 215,8 miljoner kronor och kommer nu att få tillbaka drygt 205 miljoner kronor. 

Sannolikt kommer banken i slutändan att få tillbaka hela sin insats. Konkursboet har nämligen flera tillgångsposter som nu är värderade till noll kronor men där konkursförvaltaren Lars-Henrik Andersson har goda förhoppningar om att få ut mer pengar. I ett sms till Breakit på onsdagsmorgonen skriver han:

“Vi vet ju inte utfallet ännu men det ser ut som att DNB och övriga prioriterade borgenärer ska komma hela ur sitt engagemang”.

Leverantörerna stora förlorare

För de flera hundra leverantörerna till MQ ser det dock betydligt sämre ut. Efter att banken tagit sitt så ser det inte ut att bli några större summor över till dessa intressenter. Fortfarande väntar konkursförvaltaren på utbetalningar från bland annat Klarna efter de stora utförsäljningarna som gjorts av lagret.

Där kan konkursboet ha ytterligare 30-40 miljoner kronor att hämta. Men faktum kvarstår – den absoluta merparten av de 321 miljoner kronorna som konkursboet är skyldig leverantörerna kommer aldrig att betalas tillbaka.

Vilka är då MQ skyldiga pengar? Kolla in hela listan här

Läs mer