Macrent köper Digital Inn – "Inte en ambition att göra en kopia på ett misslyckat koncept"

Digital InnAmbiaretail

Foto: Press & Tobias Blixt

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Konkurrenten Macrent – som säljer och lagar Apple-produkter – köper upp krisande Digital Inn.
Nu satsar de på att växa snabbt.

Den svenska butikskedjan och Apple-återförsäljaren Digital Inn kämpade under en längre period med ekonomiska bekymmer. Något som slutligen fick ägaren Ambia Trading att sätta bolaget i konkurs i slutet av april. 

Breakit har bland annat rapporterat om de stora skulderna till hyresvärdar som kedjan dragit på sig.

Nu står det klart att det är Macrent som köper delar av rörelsen i konkursboet. Vad de fick betala i affären har de valt att inte avslöja men köpet innefattar varumärket, kundregister och en del leverantörsavtal. Något större varulager fanns inte, enligt konkursförvaltaren Anders Nilsson på Wistrand.

“Det har gått väldigt långt i fasen neråt med själva verksamheten, det har påverkat möjligheten att få ut några större värden i konkursen”, säger han.

Däremot ingår dotterbolaget Digital Inn Finans AB i i affären.

Kommer att hjälpa alla kunder

"Vi tar ett naturligt steg framåt genom att bland annat ta över Digital Inns aktier i det helägda dotterbolaget Digital Inn Finans AB. Genom förvärvet accelererar vi mot våra utvecklingsmål", skriver Macrent bland annat i ett pressmeddelande som fortsätter.

"MacRent kommer att vara behjälplig för alla Digital inn-kunder som behöver hjälp med sin Apple-hårdvara, både garanti och servicereparationer." 

Konkursförvaltaren berättar också att affärslokalerna har lämnats tillbaka till fastighetsägarna, hyreskontrakten var därmed inte en del av köpet. Om Macrent ändå kommer att ta över några av Digital Inns butikslägen återstår att se.

“Nu är det förhandling med hyresvärdarna först och främst", säger Macrents vd Jonas Vikander till Breakit. 

"Vi får se vad som händer där. Det är inte en ambition att göra en kopia på ett misslyckat koncept.”

Siktar på snabb tillväxt

MacRent säljer, reparerar och hyr ut Apple-produkter med fokus på företagsförsäljning. De är bland annat auktoriserad återförsäljare och Apple Premium Service Provider. Under 2018 omsatte bolaget (som går under namnet Hyrcentralen Datapartner Vikander AB) cirka 27 miljoner kronor med ett resultat på 2,8 miljoner. Jonas Vikander berättar att de hade en liknande omsättning förra året, men att de räknar med en ordentlig ökning under 2020. 

“Vi räknar med att nå 100 miljoner. Det är nu under 2020 som vi har lanserat webb-shoppen och vår kundfokus-resa. När det under corona har varit tufft för andra i branschen så har vi valt att gasa. Vi anställde fyra nya personer nu under våren och fortsätter att öka omsättningen och expandera på en svår marknad”, säger han.

Lagt fokus på service

Bolagets har varit verksamma sedan 90-talet och erbjuder bland annat företag att hyra Mac-datorer och säger sig kunna reparera datorer ofta under samma dag. Något som Jonas Vikander lyfter fram som en konkurrensfördel.

“Vi har köpt Sveriges största lager av reservdelar för att kunna göra reparationer på de flesta datorer under samma dag. Vi har gjort stora investeringar för att kunna tillhandahålla den här extraservice, det är ofta A och O för företagen att kunna fortsätta producera och jobba”, säger han.

Digital Inn hade 8 butiker och omkring 130 anställda vid konkursen.

Läs mer