Stort uppror på Facebook – Zuckerberg uppmanas agera mot Trump

Facebook Politik
Stort uppror på Facebook – Zuckerberg uppmanas agera mot Trump

Foto: TT.

Johanna Ekström

Reporter

Facebooks grundare och vd Mark Zuckerberg har hamnat i hetluften. Anställda protesterar, strejkar och hotar att säga upp sig på grund av hans hållning mot Donald Trump.

De senaste veckorna har Twitter valt att sätta varningsmarkering på och dölja två tweets från Donald Trump. 

Den senaste handlade om protesterna i Minneapolis, där den amerikanska presidenten hotade med att skjuta mot demonstranterna. 

Facebook har dock valt att låta samma inlägg ligga kvar utan någon kommentar. Något som upprört anställda på bolaget. 

Under måndagen deltog hundratals Facebook-anställda i en digital strejk. Samtidigt cirkulerar listor med namnunderskrifter bland anställda där de kräver att Zuckerberg agerar. Andra har hotat att säga upp sig om inget händer. Det rapporterar New York Times. 

Ett tjugotal nuvarande och före detta medarbetare som tidningen har pratat med beskriver det som den största utmaningen för Mark Zuckerbergs ledarskap sedan bolaget grundades för 15 år sedan. 

Efterlyser mångfald i ledningen

På en intern enkät som gick ut svarade över 1000 personer att de var emot Mark Zuckerbergs beslut att inte agera mot Donald Trumps inlägg. Endast 19 var för. 

Samtidigt efterlyser de anställda större mångfald i Facebooks ledarskikt.  

Mark Luckie slutade på Facebook 2018, och skrev då ett Facebook-inlägg med titel “Facebook har svikit sina svarta anställda och svarta användare”. 

Nu säger han till New York Times att det finns en lång historia på Facebook av att inte se eller lyssna på minoriteter. 

“När du inte har mångfald i toppen av bolaget så förstår du inte frågorna som står på spel, eller varför dina anställda är upprörda”.

2019 var 3,8 procent av de anställda på bolaget svarta. 

Läs fler artiklar
LÄS MER