Izettle når miljarden – men blöder pengar

Izettle fintech
Izettle når miljarden – men blöder pengar

Tobias Blixt

Reporter

Izettle fortsätter sin tillväxtresa efter Paypal-uppköpet.

Svenska Izettle har fortsatt att växa snabbt sedan de köptes upp av den amerikanska betaljätten Paypal för 19 miljarder kronor under 2018. Handlingar som SvD har tagit del av visar att Izettle under 2019 omsatte hela 1,2 miljarder kronor – därmed klättrade bolaget för första gången över den magiska miljard-siffran.

Totalt ökade omsättningen med 39 procent jämfört med 2018 då Izettle omsatte 881 miljoner kronor.

Samtidigt skriver SvD att resultatet ser ut att landa på minus 350 miljoner kronor under fjolåret om man rensar bort de belopp som är kopplade till Paypal-koncernen och har med förvärvet att göra. Den totala förlusten under 2018 skrevs till 432 miljoner kronor.

Ökad ersättning till vd och styrelse

Det är inte bara Izettle som har ökat sina intäkter under fjolåret. Även vd och styrelse fick sig en ordentlig belöning i form av löner och ersättningar på 69,4 miljoner kronor – en summa som är mer än dubbelt så hög som föregående år. 

“Ökningen beror på att det har skett en förbättring i det kompensationspaket som Izettle erbjuder alla anställda för att anpassa sig till Paypals utbud”, skriver bolaget till SvD.

Hur fördelningen ser ut framgår däremot inte.

Izettles verksamhet går ut på att göra det enklare för små och mellanstora företag att ta betalt. Bland annat genom en kortläsare som kan kopplas till mobiltelefonen.

Läs fler artiklar
LÄS MER