Jag ger upp – nu covid-testar jag mig hos Klarna-miljardären

Norrsken Foundation ABC labs Lundells vecka
Jag ger upp – nu covid-testar jag mig hos Klarna-miljardären

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Breakits Stefan Lundell lämnar blod i utbyte mot information.

Det är lika bra att erkänna direkt – den här texten har tillkommit av enbart egoistiska och privatekonomika skäl.

Jag är nämligen inte bara sjukligt nyfiken. Jag är också osedvanligt snål.

Men låt mig ändå förklara.

Allt började för knappa två månader sedan. Det var då jag fick reda på att stjärnentreprenörernas och miljardärernas egen favoritklinik, Executive Health, dragit igång med corona-tester.

Men det var såklart inte vem som helst som fick testa sig. Nej, det var bara lyxklinikens egna kunder som fick chansen. 

Redan där började något gnaga inom mig. Jag ville också veta om jag utvecklat antikroppar mot Covid-19. Exakt vad jag skulle göra med den kunskapen var i och för sig oklart.

Testet gav ju inget 100-procentigt säkert svar och allas vår husgud, statsepidemiolog Anders Tegnell, verkade allmänt skeptisk.

Några veckor senare fick jag tips om att Spotify dragit igång tester av sin personal i stor skala. Nyheten var kittlande. 

Det var nämligen startupen Werlabs som skulle göra testerna – samma bolag som Daniel Eks fru investerat en hel del pengar. Fanns det månne en intressekonflikt att gräva i här? Uppenbart ett slagläge för mig som journalist att gräva vidare i alltså.

Men gjorde jag det? Nej, nej – naturligtvis inte. Istället blev jag bara ännu mer triggad. Nu ville jag verkligen göra ett av de där testerna själv.

När nyheten så i måndags kom att Klarna-miljardären Nicklas Adalberth skulle dra igång antikropps-tester på sitt Norrsken gav jag upp. Det var dags att göra testet. 

Men så var det ju den där lilla detaljen med min snålhet. Niklas Adalberth och gänget bakom testerna (Norrsken kör projektet tillsammans med vårdbolaget Ally och labratorieföretaget ABC Labs) ville ha 1.200 spänn för besväret.

Då snackade vi visserligen om det mest tillförlitliga testet på den svenska marknaden just nu (typ 98 procents säkerhet) men 1.200 kronor sved ändå lite för mycket i mig.

Först lekte jag med tanken att försöka kvala in i den prioriterade gruppen och därmed komma undan med det subventionerade priset 800 kronor.

Kunde man inte hävda att affärsjournalister på något sätt var en samhällskritisk funktion? Nja, förmodligen för svårt att sälja in till Adalberth och co.

Men sen kom jag på lösningen – jag skriver den här artikeln och låter Breakit betala notan.

Trevlig helg!

Ps. Nyfiken på resultatet från mitt test? Vid 15-tiden på fredagen väntade jag själv fortfarande på ett besked. Men självklart rapporterar jag så fort jag vet via Breakits Instagramkonto.

Läs fler artiklar
LÄS MER