Kry rullar ut coronatester till allmänheten

Kry Hälsa Corona
Kry rullar ut coronatester till allmänheten

Foto: Janerik Henriksson / TT /

Towe Boström

Reporter

Nätläkaren börjar testa för corona.

I slutet av april avslöjade Kry sina planer på att börja erbjuda coronatester. Nätläkaren slog sig samman med medtechbolaget ABC Labs, som utför analyser, för att genomföra satsningen. 

Då meddelade Kry att de förde samtal med regionerna och hoppades på samarbeten där de kunde erbjuda tester till vårdpersonal och  andra samhällsviktiga grupper. 

Nu har Kry fått en lösning på plats, som riktar sig till allmänheten, och meddelar att de kickar igång testerna på 40 provtagningsplatser runt om i landet. Patienten får träffa en läkare i appen som gör en bedömning och därefter remitterar personen till provtagning om det är aktuellt. 

Erik Hjelmstedt, Sverigechef för Kry, understryker vikten av att Sverige ökar testningen av covid-19 för att kunna öppna upp samhället igen.

Han uppger att Kry fortsatt är redo att erbjuda regionerna hjälp med testning, men att de fått besked om att regionerna har all den kapacitet de behöver.

”I väntan på offentligt finansierade coronatester till allmänheten erbjuder vi nu en lösning där patienter eller arbetsgivare betalar för testet själva”, säger Erik Hjelmstedt.

Ska satsa på fler tester 

Kostnaden är 695 kronor per test och baserar på självkostnadspris. Kry samarbetar med flera laboratorier, däribland ABC Labs.

Bakom ABC labs står Per Båtelson, Ahsan Amjad, Maria Rankka och Ola Winqvist. De har tidigare tagit in cirka 40 miljoner kronor, bland annat från Niklas Adalberths Norrsken Foundation. 

Planen framåt är att lansera tester som kartlägger förekomsten av ytterligare två olika antikroppar mot coronavirus. 

”Samtidigt som vi nu börjar med antikroppstester hoppas vi även kunna erbjuda våra patienter med symptom på covid-19 PCR-tester för pågående sjukdom så småningom”, säger Erik Hjelmstedt.

Tidigare under veckan meddelade även Werlabs och Apotea att de slår sig samman och börjar att sälja coronatester genom nätapoteket. 

Läs fler artiklar
LÄS MER