Deras plasthjärta ska rädda livet på 10 svenskar – varje dag

Deras plasthjärta ska rädda livet på 10 svenskar – varje dag

Västeråsföretag tar kampen mot hjärtsviktsdöden med världens första konstgjorda fyrkammarhjärta.

Varje år dör två miljoner människor av hjärtsvikt, bara i Sverige är det dödsorsaken för tio personer dagligen. Den enda räddningen idag är donerade hjärtan men i Sverige finns bara organ för att rädda två procent av alla behövande.  

”Eftersom det är en omöjlig uppgift för donationssystemet att tillgodose det enorma behov som finns måste någon hitta en annan lösning. Det är där vi kommer in”, säger Azad Najar, överläkare på Västerås Sjukhus och vd på Realheart, ett svenskt företag som utvecklar världens första artificiella fyrkammarhjärta för att rädda liv och ge patienterna chansen att leva så normala liv som möjligt efter en operation.

Bibehållen livskvalitet

Realhearts artificiella hjärta imiterar det naturliga hjärtats funktioner och pumpar runt blodet i kroppen på exakt samma sätt. Det finns ingen annan lösning i världen som klarar det idag. Och till skillnad från det enda hjälpmedlet som finns på marknaden nu är det designat för att ge användare så stor frihet som möjligt. Systemet är helt mobilt; det är tyst, har låg vikt och lång batteritid.

”Naturligtvis är det primära målet att rädda en patients liv, men sedan då? Vi jobbar hårt för att livskvaliteten efter en operation ska vara hög och tillåta en tillvaro med normal fysisk aktivitet som lek med barn, resor, städning och arbete”, säger Azad Najar. 

Läs mer om hur Realhearts artificiella hjärta fungerar här

Milstolpe passerades 2019

Under förra året låg fokus på produktutveckling och tester för att utveckla implantationstekniken och se hur djur reagerar på det artificiella hjärtat. Vid slutet av året nådde man stora framgångar när det sista djurförsöket ledde till att ett får överlevde hela den kritiska eftervården, kunde väckas och äta själv.

Se filmen om Realhearts senaste fåroperation här

Under 2020 kommer Realheart fokusera på fortsatt utveckling av den slutgiltiga prototypen som sedan ska användas vid studier på människor samt partnersamarbeten för framställning av produkten.

”Så klart kommer det här året kännetecknas av Coronapandemin, men vi bedömer samtidigt att vårt forskningsarbete ska kunna ta stora kliv framåt. Därför kommer vi om ett år börja förbereda oss för tester på människor, säger Azad Najar som startade projektet som att kom att bli Realheart för över 20 år sedan.

”Det är som att se ett barn växa upp”.​

Azad Najar.

Se en dokumentärfilm om en hjärtsviktspatient här 

Fakta om Realheart

Namn: Scandinavian Real Heart AB

Hemsida: www.realheart.se

Facebook: https://www.facebook.com/realheart.se/

LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/2270534/admin/

Noterad på: Spotlight Stock Market sedan 2014 under kortnamnet (HEART) 

Läs fler artiklar
LÄS MER