Totalt 6 000 handelsföretag riskar att gå omkull

Svensk Handel Coronaviruset
Totalt 6 000 handelsföretag riskar att gå omkull

Karin Johansson, vd Svensk Handel. Foto: TT/Press

Finwire / Breakit

Risken stor att hjälpen inte når fram i tid.

Coronakrisen har slagit hårt mot den svenska handeln och totalt cirka 6 000 företag är så pass pressade att de riskerar att gå omkull. Det uppger arbetsgivarorganisationen Svensk Handel.

"Regeringens aviserade omställningsstöd kommer att vara en viktig räddningsplanka för många krisande handelsföretag. Samtidigt är risken stor att hjälpen inte når fram i tid. Krisen är akut här och nu och många företags överlevnad hänger på att stödåtgärderna snabbt når fram", säger Karin Johansson, vd på Svensk Handel, i en kommentar.

Styrkan hos bolagen skiljer sig åt. Av de handlare som tappat minst 30 procent av sin omsättning svarar drygt en av fem, 22 procent, inom detaljhandeln och var tionde inom partihandeln är att det är osäkert om de klarar sig fram tills dess att omställningsstödet träder i kraft den 1 juli. Totalt handlar detta om 6 300 företag, enligt Svensk Handels beräkningar.

Undersökningen visar att drygt varannan, 52 procent, inom detaljhandeln har problem med finansieringen eller likviditeten. Inom partihandel är motsvarande siffra 44 procent.

Svensk Handel bedömer att korttidspermitteringar och hyresstödet är nödvändigt för att rädda såväl jobb som företag.

Läs fler artiklar
LÄS MER