3 miljarder till Hjalmar Winbladhs nya fond - snor chef från Spotify

Breakit - 3 miljarder till Hjalmar Winbladhs nya fond - snor chef från Spotify

Stefan Lundell

Medgrundare och innehållschef

Investerarna flockas runt fonden som ska pumpa in pengar i svenska startups. Nu rekryteras ytterligare en tungviktare till fonden.

Hemlighetsmakeriet kring EQT:s nya techfond, som leds av serieentreprenören Hjalmar Winbladh, har varit omfattande men nu läcker allt fler detaljer ut.

Enligt Breakits källor har införsäljningsarbetet mot investerarna varit framgångsrikt och över 3 miljarder kronor har gått in i fonden. Inom kort kommer en så kallad första stängning (first closing) att ske och efter det kommer Hjalmar Winbladh och de andra EQT-medarbetarena sannolikt kunna prata mer fritt.

Den första investeringen gjordes för några veckor sedan då EQT, tillsammans med bland annat Ventures Stars och Senovo gick in med 46 miljoner kronor i den tyska prisjämförelsesajten Holidu.

EQT har också rekryterat friskt de senaste månaderna och är nu ett team på ett tiotal personer. På fredagen annonserade det senaste förvärvet - Henrik Landgren. Han får titeln analytics partner. Henrik Landgren var tidigare analyschef på muisktjänsten Spotify.

“För att lyckas behöver man både en effektiv dataplattform, ett bra team med rätt kompetens men också en kultur och ett arbetssätt där man hela tiden testar och utvärderar nya idéer, det måste sitta i företagets DNA”, säger Henrik Landgren själv i en kommentar.

Hjalmar Winbladh är entusiastisk över sitt nyförvärv:

“Ett analytiskt synsätt och ett datadrivet arbete är i stor utsträckning det som avgör vilka startups som lyckas. Därför är jag väldigt glad att ha en av Europas starkaste hjärnor från detta område som en heltidsmedlem i vårt team”, säger Hjalmar Winbladh.

Läs fler artiklar
LÄS MER