Sök

Det hettade till mellan Klarna-grundaren och Ygeman: "Trodde vi skulle kommit längre"

KlarnaPolitikIT-säkerhet

Caroline Englund

Caroline Englund

Reporter

Tonläget höjdes när Klarna-grundaren Sebastian Siemiatkowski och digitaliseringsminister Anders Ygeman diskuterade id-kapningar i Breakit 24live på torsdagen.
“Jag trodde vi skulle ha kommit längre”, säger Sebastian Siemiatkowski.

I slutet av oktober förra året slog Klarnas grundare Sebastian Siemiatkowski och säkerhetschefen Mark Strande larm om ett ökat antal nätbedrägerier kopplade till bolaget.

Bland annat pekade de på att brottslingarna, i och med den tekniska utvecklingen, fokuserar på nätet i allt större utsträckning. De väljer dessutom ofta att försöka genomföra bedrägerier genom att låtsas vara Klarna.

I december hade Klarna möte med ett antal storbanker och myndigheter som MSB, Finansinspektionen, Polisen och Brottsförebyggande rådet (Brå). Där pratade de bland annat om hur man ska hindra online-bedrägerier, något som var fjärde konsument oroar sig för.

Men Sebastian Siemiatkowski är inte nöjd med hur samarbetet har utvecklats sedan dess.

“Jag trodde vi skulle ha kommit längre”, säger han i Breakits livesänding på torsdagen.

Anders Ygeman, energi- och digitaliseringsminister, som också deltog i samtalet pratade bland annat om att enkelhet när det kommer till betallösningar kan öka risken för bedrägerier. 

“Det ska vara så snabbt och enkelt att handla som möjligt. Då finns risken att man släpper något säkerhetslager för att inte missa kunden”, säger han.

Detta uttalande fick igång Klarna grundaren rejält.

Han kritiserade bland annat politikerna för att vilja lagstifta detaljer om hur tekniken ska se ut. 

“Problemet är att tekniken springer ifrån de beskrivningarna på nolltid för det där förändras. Det man borde göra från politikernas sida är att ställa krav på oss. ”Ni får ha exakt så mycket bedrägerier” sedan får vi nå dit med teknisk innovation", säger han och fortsätter med att förklara att tekniken faktiskt måste vara enkel att använda.

"Vi måste kunna ha lösningar för kunder där alla inte behöver logga in med ansiktsigenkänning och 58 verifikationsgrejer. För då fungerar inte det digitala samhället”, säger han.

Anders Ygeman menade däremot att näringslivet har ett ansvar för bedrägerierna. 

“Vi måste se till att minska möjligheterna för att göra bedrägerier så att de bedrägerier som görs blir utredningsbara”, säger han.

Detta uttalande fick PA Prabert från försäkringsföretaget My Safety, som också var med i panelsamtalet, att gå i taket.

“Det är ett spektakulärt uttalande. Jag blir förbannad. Det är som att han säger att brotten är någon annans ansvar och att de måste minska för att man ska kunna utreda dem. Tänk om man skulle säga så om ett annat brott", säger han till Breakit när kameran har slutat rulla.

Läs mer