Näringsministern vill inte blicka framåt än: "Fortfarande väldigt osäkert läge"

Coronaviruset
Näringsministern vill inte blicka framåt än: "Fortfarande väldigt osäkert läge"

Jon Mauno Pettersson

Redaktionschef

Näringsministern är nöjd med regeringens åtgärder – men tycker att det är för tidigt att börja blicka framåt.
"Vi är fortfarande i väldigt osäkert läge."

Strax efter lunch på torsdagen besökte näringsminister Ibrahim Baylan 24-timmars-livesändningen Breakit24Live för att diskutera coronakrisen och dess påverkan på det svenska näringslivet.

Ibrahim Baylan konstaterade att hans liv just nu är ”väldigt annorlunda” och att det är många långa dagar på departementet.

Han uttryckte frustration över hela situationen.

”Vilka åtgärder vi än vidtar så är det fortfarande branscher som har tappat efterfrågan”, sade han, men förklarade att han ändå kände sig nöjd med regeringens olika stödpaket.

”Jag är nöjd med att vi haft bra hastighet att ta fram stödåtgärder för att mindre smittans effekt på företagande. Jag tycker i många stycken att vi ändå lyckats vara ganska snabba.”

”Men det känns enormt frustrerande.”

Näringsministern fick även kommentera regeringens olika stödpaket, bland annat korttidspermitteringarna.

Intervjuaren, Breakits vd Camilla Björkman, undrade varför drabbade företag – som just nu kanske behöver jobba mer än någonsin - inte kan få ta del av stödet, men samtidigt bibehålla sin arbetsstyrka.

Ibrahim Baylan förklarade att han förstod utmaningen, men att det inte hade fungerat, eftersom att det bland annat hade blivit för kostsamt.

”Jag har full förståelse för att du som vd eller företagare gärna ser ett system där vi tar kostnaderna helt och hållet och där man fortsatt kan jobba, men det låter sig inte göras.”

Han medgav dock att systemet, inledningsvis, inte var anpassat för småföretag utan större industrier.

Under intervjun frågade Breakits vd Camilla Björkman även vad regeringen har för plan för att få fart på ekonomin och näringslivet efter corona.

Ibrahim Baylan vill dock inte ge några konkreta svar på frågan. Han menade att det är för tidigt att prata om det.

”Jag vill inte gå in i den diskussionen, för då kan man få intrycket att vi lämnat fasen med smittspridning bakom oss”, sade han.

”Självklart tittar vi på hur får vi fart på ekonomin. Men vi är fortfarande i väldigt osäkert läge."

Läs fler artiklar
LÄS MER