Deqa Abukar brinner för ortens startups: “Investerarna missar heta bolag”

BlingEntreprenör

Deqa Abukar, grundare Bling Startup. Foto: Fabian Lundell

Stefan Lundell

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Deqa Abukar vill locka Stureplans-maffian till Järva-området.

För sex år sedan drog idag 26-åriga Deqa Abukar igång nätverket Bling Startup. Det är en ideell organisation med målet att bli en motor för entreprenörskap i det som brukar kallas för utanförskapsområden.

Bling Startup sitter mitt i det som brukar kallas för Sveriges eget Silicon Valley, Kista. Men trots att det kryllar av stora tech- och telekombolag i kvarteren är avståndet till riskkapitalisterna runt Stureplan märkbar.

“Jag upplever att riskkapitalisterna och de andra investerarna missar många bra möjligheter. De har dålig koll på bolagen här ute”, säger Deqa Abukar.

Borde de ha bättre koll?

“Absolut, det finns en otrolig drivkraft bland våra entreprenörer. Startar du något här står så mycket på spel, du kan inte bara vara en livstilsentreprenör och bara gå vidare om det inte lyfter”.

Hon och hennes kollegor på Bling startup har varit med att starta upp över 100 företag sedan starten. Här finns både mindre enmansföretag och snabbväxande bolag med internationella ambitioner. 

Deqa Abukar lyfter fram två bolag som hon tror lite extra mycket på bland “sina” företag:

Conpetence – en app som ska koppla ihop erfarna experter inom olika områden (till exempel läkare, jurister) med människor som är mindre erfarna. En plattform där man kan enkelt och snabbt nå specialister och experter via videosamtal.  

Safetly – ett app-baserat auktoriserat bevakningsföretag. I appen matchar de enkelt vakter med organisationer baserat på meriter. 

“Det här är bara två exempel på bolag med stor potential som redan bevisat sin affärsmodell. Om investerarna bara gör jobbet och kommer hit så är potentialen enorm”, säger Deqa Abukar

Läs mer