Uppgifter: Wallenberg och AMF vill investera halv miljard i Spotify

Breakit - Uppgifter: Wallenberg och AMF vill investera halv miljard i Spotify

Jon Mauno Pettersson

Nyhetschef

Nu kommer nya uppgifter om Spotifys planerade kapitalanskaffning.

Igår kunde vi rapportera om att Spotify kommer att träffar investerare i Stockholm under nästa vecka för att säkra ny finansiering. Totalt rör det sig om motsvarande 4,3 miljarder kronor för att fortsätta expandera.

Upplägget för finansieringsrundan bygger, enligt källor till SvD Näringsliv, på att Spotify betalar 4 procents ränta på de lånade pengarna. Om musiktjänstens ägare väljer att börsnotera bolaget inom ett år kan långivarna byta lånet mot aktier i Spotify – med en rabatt på 17,5 procent.

Nu kommer nya uppgifter som pekar på att minst minst en AP-fond, AMF och Alecta samt Wallenbergsfären intresserade av att gå in med stora belopp i Spotifys den finansieringsrunda.

Det rapporterar Svd Näringsliv.

Enligt sajten diskuteras summor mellan 250 och 500 miljoner kronor.

Uppgifterna innebär att det är första gången som den här typen av stora svenska institutionella aktörer visat intresse för den svenska musiktjänsten. Såväl Wallenbergsfären som Kinnevik har vid tidigare skeden avböjt att investera. 

Men nu, när en börsintroduktion ser ut att närma sig, låter det annorlunda.

”Om Sverige kan ta fram några globalt snabbväxande teknikbolag vore det dumt av oss att inte vara med”, säger en högt uppsatt person med insyn i processen till SvD Näringsliv.

Wallenbergssfärens Investor vill däremot inte kommentera uppgifterna.

”Vi kommenterar aldrig några sådana rykten eller spekulationer på marknaden”, säger Stefan Stern, kommunikationschef på Investor, till SvD Näringsliv.

Avslöjandet kommer samtidigt som värderingarna på techbolag generellt sett sjunker. Handeln med Spotify-aktier i den så kallade gråhandeln har också minskat, samtidigt som en del aktier under vintern har bytt ägare till en lägre värdering än tidigare

Läs fler artiklar
LÄS MER