Sök

Så hamnade kryptobluffen Onecoin på bandymästarnas tröjor

KryptovalutaOnecoinBigcoin

Edsbyn firar guldet 2017, med Onecoin-logga. Foto: TT:

Johanna Ekström & Erik Wisterberg

Med guldhjälmar på huvudet och Onecoin-loggor på tröjorna firade Edsbyn sitt SM-guld. Trots att konceptet var polisanmält släppte den anrika bandyklubben in kryptobluffen som sponsor.

Konfettin regnade över isen på Tele2 Arena när Edsbyn slog Bollnäs i den nervkittlande SM-finalen i mars 2017. De nya mästarna höjde bucklan och firade. På deras tröjor syntes en udda sponsor: den påstådda kryptovalutan Onecoin.

När Edsbyns IF något år tidigare fick förfrågan om ett sponsorskap hade lagets marknadsansvarige Thomas Mårtens aldrig hört talas om Onecoin.

"För oss var det som vilket företag som helst", säger han till Breakit.

Men Onecoin var inte som andra företag. Det skulle visa sig vara världens största kryptobluff.

Upplagt som ett pyramidspel

Breakit har i ett stort reportage granskat Onecoin och dess svenske medgrundare, 43-årige stockholmaren Sebastian Greenwood. Historien om bolaget började redan 2014. Då planerade Sebastian Greenwood och kollegan Ruja Ignatova en ny kryptovaluta med visionen att bli större än bitcoin.

Deras plan byggde på att de som investerade kunde tjäna pengar på att värva fler köpare. På så sätt byggdes en enorm försäljningspyramid upp.

Problemet var att kryptovalutans värde var påhittat. Den sjösattes aldrig på någon öppen börs, och kunde därmed inte bytas mot pengar.

"Det man köpte var luft", säger Josefin Aronsson, handläggare på Spelinspektionen.

Under 2015 såg hon hur Onecoin började sprida sig i Sverige. Nätverk byggdes upp i stad efter stad, från norr till söder. Josefin Aronsson gjorde en omfattande utredning.

"Det enda sättet som jag har kunnat se att man har kunnat tjäna pengar på Onecoin är genom att rekrytera nya deltagare."

I januari 2016 gjorde hon därför en polisanmälan, eftersom hon klassade Onecoin som ett illegalt pyramidspel. Detta tillkännagavs även på myndighetens hemsida.

Edsbyn kände till problemet

Trots det valde Edsbyn att släppa in Onecoin som sponsor inför säsongen 2016/2017. Den klassiska bandyklubben blev ett sätt för människor som tjänade pengar på Onecoin köpa legitimitet åt bluffen.

Thomas Mårtens bekräftar att klubben hade kännedom om problemen.

"Det var mycket skriverier när de gick in som partner till oss. Men de var inte fällda för någonting då, så vi bedömde dem som vilken partner som helst."

Flera personer högt upp i Onecoins försäljningspyramid var svenskar. En del av dem hade tidigare haft problem med myndigheter som Skatteverket.

Thomas Mårtens uppger att sponsringen skedde via ”ett svenskt företag” för Onecoins räkning. Han vill inte uppge vilket.

"Det var svenska personer som skrev på, men jag minns inte deras namn. Det stod Onecoin på vårt papper."

Efter säsongen 2016/2017 avslutades sponsorsamarbetet. Det företag som tecknat avtalet för Onecoins räkning hörde aldrig av sig om någon förlängning.

"Jag tror inte att vi hade förlängt i alla fall, eftersom det var så mycket skriverier och många frågor", säger Thomas Mårtens.

Senare samma år försvann Onecoin-grundaren Ruja Ignatova spårlöst. Sebastian Greenwood greps senare i Thailand och väntar nu på rättegång i USA.

Läs också: Sebastian Greenwood pekas ut som hjärnan bakom Onecoin – riskerar 20 års fängelse: "Var en svärmorsdröm"

Läs mer