King-grundarna startar egen fond - ska investera i svenska startups

King

Riccardo Zacconi (överst), Thomas Hartwig (mitten), Sebastian Knutsson (underst), , Patrik Stymne,(ej med på bild) och Lars Markgren (ej på bild) står bakom den nya fonden.

Stefan Lundell

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Stockholm blir centrum för spelentreprenörernas investeringar.

Helt under radarn har skaparna till mångmiljardsuccén Candy Crush Saga byggt upp ett eget riskkapitalbolag som nu på allvar ska etablera sig i Sverige.

Sebastian Knutsson, Thomas Hartwig, Patrik Stymne, Riccardo Zacconi och Lars Markgren har gått samman och grundat fondbolaget Sweet Capital. Dansken Christian Dörffer, som själv är tidigare entreprenör och även investerare i Sweet Capital, leder det dagliga arbetet.

”Vi ser Stockholm som vår hemmamarknad tillsammans med London. Inom kort ska vi öppna ett kontor där”, säger Christian Dörffer när Breakit når honom på telefon från London.

Merparten av King-grundarnas investeringar i startups kommer att kanaliseras genom Sweet Capital. I inledningsskedet har fonden fått ett kapital på motsvarande 90 miljoner kronor men det är en summa som nu snabbt kommer att växa.

”Planen är att expandera fonden och den kommer bli signifikant större. Exakt hur mycket pengar det rör sig om vill jag inte kommentera. Men tror vi på ett bolag så har vi stora ekonomiska resurser att hjälpa till”, säger Christian Dörffer.

I normalfallet gör Sweet Capital såddfinansieringar på knappa 10 miljoner kronor och kan även delta i så kallade serie-A-rundor då det handlar om kapitaltillskott på 25-45 miljoner kronor.

”När vi kommer in som såddinvesterare så vill vi ofta ha en ägarandel på mellan 5 och 7 procent. Hittills har vi gjort fem investeringar och jag räknar med att vi gör drygt fem investeringar till under 2016”, säger Christian Dörffer.

I mitten av februari kommer han och några av King-grundarna att presentera Sweet Capital inför entreprenörer på startup-huben Sup46 i Stockholm. Syftet är att göra fondbolaget mer känt på den svenska marknaden. Så här långt har Sweet Capital inte gjort några investeringar i svenska startups - men det ska det snart bli ändring på.

”Det finns en orsak till att vi etablerar oss i Stockholm. Vi tycker det finns många spännande bolag här och killarna från King har ett stort kontaktnät där. På några års sikt tror jag att vi har en portfölj med bolag där ungefär 10 av dem är svenska”, säger Christian Dörffer.

Han är tydlig med att det är en långsiktigt satsning:

”Vi har mycket lång tidshorisont för Sweet Capital.För King-grundarna är det här ett sätt att få vara involverade i entreprenörsledda bolag och samtidigt betala tillbaka till ekosystemet”.

Varför kallar ni er för Sweet Capital?

”Vi sökte en synonym till Candy Crush som var ett varumärke vi inte kan använda. Då kändes godis på engelska bra. Många andra riskkapitalbolag har så tråkiga namn. Vi vill förmedla en lekfullhet för vi gillar att leka”, säger Christian Dörffer.

Läs mer