Tillväxtverkets nya besked: Inga stöd till bolag som gör aktieutdelningar

Tillväxtverket Corona Korttidspermittering
Tillväxtverkets nya besked: Inga stöd till bolag som gör aktieutdelningar

Gunilla Nordlöf, generaldirektör på Tillväxtverket. Foto: TT

Tobias Blixt

Reporter

Den senaste tiden har partier på både höger- och vänsterkanten ställt sig kritiska till att bolag som gör stora aktieutdelningar samtidigt får miljonstöd från staten.

Beskedet kommer efter att Tillväxtverkets generaldirektör Gunilla Nordlöf haft ett möte med finansutskottet under torsdagen. Det rapporterar SVT.

"Vi ska inte ge stöd till företag som gör stora aktieutdelningar och vi kommer kräva tillbaka pengar från företag som har gjort aktieutdelningar", säger hon till kanalen.

Tillväxtverket har tidigare hänvisat till att lagstiftningen inte förbjuder stöd till de bolag som gör aktieutdelningar. Men nu väljer myndigheten alltså att gå efter den linje som partierna i Finansutskottet har kommit överens om.

"För att säkerställa rättssäkerheten kring hur Tillväxtverket tillämpar lagen görs nu en fördjupad juridisk analys kring aktieutdelningar. Det preliminära resultatet av analysen ger Tillväxtverket stöd att kontrollera utdelningar vid avstämningar och avslut samt att reglera stödet därefter. Aktieutdelningar är alltså enligt analysen inte förenligt med lagen om korttidsarbete", går det att läsa i ett pressmeddelande från myndigheten.

Hur stor aktieutdelningen får vara för att man ska kunna ta del av stödpaketen är än så länge oklart. I ett pressmeddelande skriver Tillväxtverket att de undersöker vilka konsekvenser beslutet får för mindre företag som har sökt stöd.

Läs fler artiklar
LÄS MER