Hårt bakslag för svenska Vionlabs – tvingas lägga ned sin tjänst

Northzone Vionlabs
Hårt bakslag för svenska Vionlabs – tvingas lägga ned sin tjänst

Jon Mauno Pettersson

Nyhetschef

Den uppsnackade videotjänsten, som backats upp av skådespelaren Michael Nyqvist och Northzone, lägger ner sin tjänst.

I våras avslöjade Breakits podcast att Vionlabs fått in 25 miljoner kronor i riskkapital från bland annat riskkapitalbolaget Northzone och den svenske skådespelaren Michael Nyqvist. Pengarna skulle bland annat användas till att utveckla den hajpade tjänsten Vionel, som under fyra års tid utvecklats för att kunna ”revolutionera hela filmbranschen”.

Tanken med tjänsten var då att det skulle bli en slags samlingsportal för världens filmer, där Vionlabs får intäkter genom att länka vidare potentiella kunder till de olika filmplattformarna. 

Men någon revolution har det dessvärre inte blivit. 

Till sajten Di Digital berättar nu grundaren Arash Pendari att konsumenttjänsten Vionel i princip läggs ner.

"Förenklat var tanken att vi skulle distribuera andras innehåll. Jag hade fel, det var inte så enkelt som jag trodde. Anledningen till att vi inte går vidare var att vi inte såg hur vi skulle tjäna pengar på det”, säger Arash Pendari han till sajten.

“Tjänsten finns kvar men vi väljer att inte fullfölja den resan.”

Vionlabs planerar nu istället att satsa på en produkt riktad mot företagsmarknaden. Tekniken är densamma, men paketerad som en analysmotor riktad mot filmproducenter, videotjänster och teleoperatörer.

“Anledningen till att Netflix håller på att vinna racet mot operatörer och filmproducenter är för att de har så extremt mycket data på sina kunder och på innehållet. Vår vision är att göra lika kraftiga verktyg för alla”, säger Arash Pendari.

Än så länge har bolaget dock inte gjort klart med några nya samarbeten.

I samband med nystarten har bolaget även valt att ta in Zenith Ventures som ny delägare i bolaget. Riskkapitalboalget får 10 procent av bolaget, men exakt vilken summa det rör sig om är ännu inte bekräftat. 

I en intervju i samband med svenska Mobilgalan berättar dock Arash Pendari att investeringarna från Zenith gör det möjligt för bolaget att expandera snabbare än vad man tidigare planerat samt nyanställa. 

Förutom Northzone, grundarna och Michael Nyqvist så har även Truecallers ordförande Stefan Lenhammer investerat i bolaget.

Läs fler artiklar
LÄS MER