10 tips som hjälper dig att hitta den perfekta medgrundaren

Medgrundare
10 tips som hjälper dig att hitta den perfekta medgrundaren

Foto: #WOCinTech Chat/Flickr.

Breakit

Du har världens bästa affärsidé - men ingen att genomföra den med. Här kommer ett gäng tips på hur du kan hitta den rätta medgrundaren till din startup.

Precis som att hitta en livspartner som allt stämmer med kan det vara svårt att hitta den perfekta medgrundaren. Startup-veteranen Martin Zwilling har sammanställt tio tips som kanske kan hjälpa dig med var och hur du bör leta samt hur du ska tänka. Listan publicerades först på sajten Entrepreneur.

1. Gör en beskrivning av den ideala partnern

Din bästa vän, partner eller familjemedlem kanske är den minst lämpade kandidaten, så börja inte här. Fundera igenom dina affärsstyrkor respektive svagheter och skriv ned vilka egenskaper och erfarenheter som bäst skulle komplettera dem.

2. Nätverka för att hitta medgrundare

Leta efter en medgrundare på samma sätt som du letar investerare. Häng på branschkonferenser, entreprenörsforum och kontakta lokala näringslivsorganisationer. Har du inte redan gjort det så gå med i entreprenörsgrupper på Linkedin och Facebook och interagera med människor som stämmer överens med dina krav, på Twitter.

3. Gå med i en matchmaking-sajt

Var inte rädd för att gå med i sajter som Cofounderslab, Startupweekend och Startupagents. Ett annat tips är att skriva en kommentar på någon affärsblogg som många entreprenörer läser.

4. Gå med i universitetsaktiviteter

Universitetsprofessorer och studenter känner alltid till ett antal entreprenörer och studenter som bara väntar på att hitta rätt match för sina egna intressen, kunskaper och idéer. Häng med på de aktiviteter som ordnas.

5. Leta efter en partner med annan bakgrund

I dagens globala samhälle kanske din perfekta medgrundare bor halvvägs runt jordklotet och kommer från en helt annan affärskultur. Många startups kryllar av smarta människor från alla sorters kulturer – redo att tillföra ny kreativitet till din startup.

6. Kolla upp gamla kollegor

Har du jobbat tillsammans med någon riktigt duktig person? Nu är det hög tid att återuppta kontakten och kolla vad personen i fråga har för sig.

7. Flytta till en startuphubb

Att hitta en medgrundare i mitten av Kansas kan vara svårt. Det finns en anledning till att Silicon Valley och Boston är hubbar för startups. I de här områdena kanske du inte bara hittar din medgrundare men också ett ekosystemet av investerare, programmerare och kunder.

8. Umgås utanför jobbet

Personkemi och matchande intressen utforskas bäst utanför kontoret. Affärsrelationer är långvariga relationer så ta din tid att bekanta dig med personen innan du bestämmer dig.

9. Sätt upp milstolpar för er startup

Den här processen är det ultimata testet för att se om ni delar visioner och arbetsmetoder. Att bygga en startup är ett hårt jobb som inte går att förutse på förhand. Kan ni inte arbeta tillsammans som ett team nu kommer det förmodligen inte att hända i framtiden heller.

10. Förhandla tidigt och bestäm vem som ska vara chef

Oavsett hur jämställda ni är i teamet så kan bara en person vara vd. Tveka inte att ta upp de här frågorna i tid.

Läs fler artiklar
LÄS MER