H&M kan rädda Kenzas klädbolag från konkurs – sista chansen

Ivyrevel e-handel
H&M kan rädda Kenzas klädbolag från konkurs – sista chansen

Kenza och H&M:s vd Helena Helmersson. Foto: TT

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

“H&M sticker ut bland fordringsägarna och för att vi ska få igenom en uppgörelse så kommer det krävas att de är med", säger Ivyrevels rekonstruktör Lars Lundberg.

Influencern Kenza Zouiten Subosics måste nu lita till klädjätten H&M:s goda vilja för att undvika konkurs med sitt bolag Ivyrevel.

Det står klart efter att Breakit gått igenom handlingarna som bolaget skickade in under förra veckan till tingsrätten som beviljade en rekonstruktion

I Ivyrevels balansräkning framgår det att H&M är bolagets överlägset största fordringsägare. Ivyrevels skuld till H&M uppgår till 6.463.272 kronor och det kan jämföras med de övriga leverantörsskulderna på 9.667.243 kronor.

Till skillnad mot de rekonstruktioner som pågår i en rad butikskedjor är inte hyreskostnaderna den stora stötestenen för att lyckas med den ekonomiska saneringen. I fallet Ivyrevel, där all försäljning skett via nätet, är det istället avgörande att få med sig fordringsägarna på en uppgörelse.   

Kan Kenza övertala klädjätten?

Därför hänger nu allt på att Kenza Zouiten Subosics och de andra bakom Ivyrevel ska lyckas övertala H&M att gå med på att skriva ned en stor del av sina fordringar. Ivyrevel rekonstruktör, advokat Lars Lundberg, bekräftar H&M:s nyckelroll.

“H&M sticker ut bland fordringsägarna och för att vi ska få igenom en uppgörelse så kommer det krävas att de är med, så är det. Om inte de är med så får vi inte i genom ackordet och då blir det konkurs”.

Har ni fått några indikationer på om H&M kan tänka sig att gå med på ett ackord?

“Jag hade inte tagit uppdraget om jag inte trodde att det skulle gå att lyckas. Personligen har jag inte haft några kontakter men bolaget har fört diskussioner. I dagsläget vill jag inte säga något om var vi står här”, säger Lars Lundberg.

Frågan är hur villiga H&M är att efterskänka ännu mer pengar till Ivyrevel. I början av året lämnade H&M sitt ägande i Ivyrevel och tvingades då realisera en förlust på runt 30 miljoner kronor.

Nu är det alltså ytterligare 6,5 miljoner kronor som H&M riskerar att förlora. Det är såklart felräkningspengar för en jätte som H&M och kanske är ledningen beredda att ta ytterligare några miljoner i kostnader för att slippa vara den som sätter tidigare så hajpade Ivyrevel i konkurs?

AVSLÖJAR: Här är Kenzas plan – och så stora är skulderna

Läs fler artiklar
LÄS MER