Sök

Svensk doldis tar in 85 miljoner – nu är siktet inställt mot börsen

Sprinklebit

Jon Mauno Pettersson

Jon Mauno Pettersson

Chefredaktör

Alexander Wallin tar in pengar till sin startup för börshajar.

”Nu fyller vi på med bränsle i Ferrarin”, säger Alexander Wallin, grundare av SprinkleBit, när Breakit når honom i sitt hem i San Diego.

Entreprenören Alexander Wallin har under de senaste fem åren arbetat med sin startup Sprinklebit. Han beskriver tjänsten som en ”social investeringsplattform” där investeringsbeslut förenklas med hjälp av crowdsourcing och digital teknik.

På plattformen, som kan integreras med Facebook, kan både nybörjare och börsproffs diskutera aktier, ta rygg på erfarna investerares satsningar och investera faktiska pengar i aktier.

”Är man ny på plattformen så får man virtuella pengar att leka med. Men så fort man känner sig redo så är det bara att växla över till vår investeringsplattform", förklarar han.

”Det hela bygger på en voting-modell där man med ganska stor säkerhet kan analysera vilka aktier som gått upp och ner. Vi har även en integrerad skola där nybörjare kan lära sig allt man behöver veta om investeringar. Appen analyserar vilket pris du bör handla på, du kan välja vilka traders du vill få alerts om när de handlar och du kan välja att automatiskt följa traders du tror på. Det är en otroligt kraftfull plattform.”

Alexander Wallin, som lämnade Sverige efter lumpen, grundade Sprinklebit efter att han avslutat sina studier på UCSB och Harvard i USA. Att utveckla tjänsten har däremot tagit sin tid – inte minst på grund av alla regleringar som omgärdar finansmarknaden.

"Jag vet inte hur hårda finansinspektionen är i Sverige, men här är det otroligt hårda krav på hur saker ska göras. Det tog tre år för oss bara att bygga upp grundbasen. Men därefter har vi kunnat rulla ut nya funktioner hela tiden och i januari i år kunde vi lansera vår iOS-app", säger han.

Under uppstartsåren backades bolaget finansiellt av affärsänglar från bland annat Sverige. Men nu har Sprinklebit alltså valt att växla upp ytterligare en nivå och plockat in 10 miljoner dollar, vilket motsvarar cirka 85 miljoner kronor.

Pengarna kommer från riskkapitalbolaget GTC.

"Det är ett otroligt bra samarbete där de låter oss styra alting. De har varit tydliga med att det inte är någon stress med att göra en exit inom tre år till bästa pris. Utan vi bygger det här för att göra det stort och bli börsintroducerat", säger Alexander Wallin.

Pengarna ska nu framför allt användas till att växa användarskaran, som i dag ligger runt 10.000.

"Det här är vårt riktiga avstamp. Vi kommer att fortsätta utveckla tjänsten och ta fram en androidapp senare under året. Men bränslet ska framför allt läggas på att sprida ordet och få in nya användare", säger han.

Utmaningen med att locka till sig användare är däremot ingenting som verkar oroa Alexander Walling nämnvärt.

"Det som är så skönt i den här businessen är att alla vill ha en edge. Kollar du på vår review för 2015, där det ska tilläggas att 80 procent är nybörjare, så låg mediantillväxten på användarnas investeringar på 35 procent förra året. Det är en otrolig tillväxt, och redan där kan man påvisa att vi har riktigt bra edge på att hitta bra investeringar. Det spelar ingen roll om du är nybörjare eller investerat i 20 år."

Allt handlar dock inte om att hjälpa användarna att tjäna pengar. Sprinklebits egen affärsmodell bygger på en freemium-modell där du kostnadsfritt kan ladda hem och använda appen. Vill du däremot ta del av analyser och samtliga kapitel i bolagets ”börsskola” så gäller det att uppgradera till premium. 

Väljer du därefter att handla via plattformen så tjänar Sprinklebit 8 dollar vid varje trade (5 dollar om du är premiumkund).

"Det är egentligen en ganska enkel affärsmodell", säger Alexander Wallin.

Men börsnotering är alltså det stora slutmålet?

"Ja, alltså, det är lite av en dröm. Tänk dig själv – du driver en plattform för investerare. Tänk då att kunna säga till sina användare att: Imorgon kan ni alla investera i Sprinklebit innan vi kliver in på börsen. Det är det verkliga målet."

Läs mer