Försäljningsras i mars sänkte Lindex

Lindex e-handel retail
Försäljningsras i mars sänkte Lindex

Susanne Ehnbåge, vd för Lindex. Foto: Sebastian Ekstrand/TT samt pressbild.

Finwire / Breakit

Stark början på året – sen kom raset.

Klädkedjan Lindex, som ingår i finska Stockmann, redovisar lägre omsättning i det första kvartalet då coronaviruset fick rejäl effekt på försäljningen under mars.

"Vi inledde året med en stark försäljningstillväxt och fortsatt ökad lönsamhet men med anledning av den extraordinära globala coronasituationen har vårt läge förändrats. För några av våra försäljningsmarknader innebär det att vi i linje med myndigheters beslut fått stänga våra butiker, vilket innebär utmaningar. För att möta effekterna och den minskade efterfrågan i fysisk butik har vi agerat snabbt och genomfört ett kraftfullt kostnads- och åtgärdsprogram samt ökat fokus på att möta försäljningstillväxten online", säger vd Susanne Ehnbåge.

Under januari och februari var försäljningen upp 7,3 procent men i mars rasade försäljningen med 41 procent.

Omsättningen för hela kvartalet sjönk 13,2 procent till 99,4 miljoner euro (114,5). I jämförbar valuta minskade omsättningen med 10,8 procent. Försäljningen minskade på alla huvudmarknader förutom i Litauen.

Lindex kommunikationschef Kristina Hermansson skriver i ett mejl till sajten e-handel.se att bolaget har genomfört flera åtgärder för att möta effekterna och den minskade efterfrågan i de fysiska butikerna.

Bland annat har Lindex prioriterat om och skjutit upp kostnader och investeringar, korttidspermitterat personal och förhandlat om hyror. 

Lindex satsar nu på sin e-handel och har anpassat marknadsföringen efter det. Bolaget har också förstärkt resurserna på lagret och i sin kundservice.

Nätförsäljningen har också ökat och var upp 36,6 procent under kvartalet. Andelen av den totala försäljningen var 9,2 procent (5,8).

Bruttomarginalen förbättrades till 61,4 procent (59,2).

Rörelseresultatet blev -15,2 miljoner euro (-11,0).

Justerat rörelseresultat utföll på -15,2 miljoner euro (-11,0).

Läs fler artiklar
LÄS MER