Uppgifter: Spotify ska ta in över 4 miljarder kronor i nytt kapital

SpotifyBörsnoteringar

Daniel Ek. Foto: Press.

Stefan Lundell

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Den svenska musiktjänsten träffar investerare i Stockholm under nästa vecka för att säkra ny finansiering.

Det är Svenska Dagbladet som avslöjar Spotifys planer. Finansieringsrundan den här gången kommer inte att ske i form av en traditionell nyemission utan genom en så kallad konvertibel.

Såhär är upplägget för finansieringsrundan:

Spotify betalar 4 procents ränta på de lånade pengarna. Om musiktjänstens ägare väljer att börsnotera bolaget inom ett år kan långivarna byta lånet mot aktier i Spotify – med en rabatt på 17,5 procent.

Målet är att få in 500 miljoner dollar, motsvarande 4,3 miljarder kronor för att fortsätta expandera, skriver Svd.

Dokumenten bjuder dessutom på flera nya detaljer kring hur det går för Spotifys verksamhet. Musikbolaget uppger också att antalet betalande användare ökar med 69 procent i årstakt.

Företaget uppskattar dessutom att det i december 2015 hade 45 procent av världsmarknaden för strömmad musik.

Att Spotify skriver in en möjlig börsintroduktion inom ett år som en del i lånevillkoren kan ses som en indikation om att en notering rycker allt närmare.

Avslöjandet kommer samtidigt som värderingarna på techbolag generellt sett sjunker. Handeln med Spotify-aktier i den så kallade gråhandeln har också minskat, samtidigt som en del aktier under vintern har bytt ägare till en lägre värdering än tidigare.

Det svenska musikföretaget är också ifrågasatt för sin bristande lönsamhet och för att, enligt kritiker, ha struntat i att betala upphovsrättsersättning till en del artister.

Läs mer