Få har fått sänkt hyra – nu varnar Svensk Handel för fler konkurser

Svensk Handel handel Corona
Få har fått sänkt hyra – nu varnar Svensk Handel för fler konkurser

Karin Johansson, vd Svensk Handel. Foto: TT/Press

Towe Boström

Reporter

”Regeringens hyresstöd verkade till en början lovvärt men har dessvärre blivit en hägring för många handlare", säger Karin Johansson, vd på Svensk Handel.

Konkurserna och rekonstruktionerna inom handeln avlöser varandra i rasande fart. Samtidigt har regeringen sjösatt en rad åtgärder som ska hjälpa företagen att rida ut stormen. 

Nu flaggar Svensk Handel för att flera av åtgärderna inte når fram till företagen. I ett pressmeddelande skriver de att 10.000 företag befinner sig i ett sådant akut läge att de överlever max två månader till om krisen fortsätter i samma spår.

Utöver personalkostnaderna är det hyrorna som väger tyngst, och regeringen har lanserat ett hyresstöd till krisande branscher.  

Nu har Svensk Handel genomfört en undersökning som visar att endast var sjätte svarande företag fått hyran sänkt. Bland dem som tappat minst hälften av sin omsättning har var femte  kunnat sänka hyran.

Hyresstödet blir en hägring

Karin Johansson, vd på Svensk Handel, beskriver coronakrisen som en smärtsam ökenvandring.

”Regeringens hyresstöd verkade till en början lovvärt men har dessvärre blivit en hägring för många handlare. Snart ska handlarna betala in hyra nummer två under krisen och jag befarar att det kan leda till nya konkurser”, säger Karin Johansson i ett pressmeddelande.

Den statlig lånegarantin ska inte ha varit till någon större hjälp och handlare uppger att de nekats av bankerna. Bland de stödåtgärder som används flitigast ligger sänkta arbetsgivaravgifter och korttidspermitteringarna i topp.

Läs mer

Svensk handel larmar – snart har en tredjedel av retailbolagen slut på pengar

Airinum har inte tid att andas ut – nu kan en ny storägare kliva in

Beskedet från H&M: Tusentals medarbetare kallas tillbaka – aktien stiger

Läs fler artiklar
LÄS MER