Här är förra MTGx-chefens nya investering: Formel 1 för drönare

MTGx Drone Racing League
Här är förra MTGx-chefens nya investering: Formel 1 för drönare

Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

Jonas de Lange

Reporter

I höstas lämnade Rikard Steiber MTGx och flyttade till Silicon Valley. Nu presenterar han sin senaste ängelinvestering, i form av en racingliga för drönare.

I Drone Racing Leauge (DRL) tävlar drönarpiloter mot varandra om vem som kan flyga snabbast genom olika banor. Med ett par virtual reality-brillor får drönarpiloten möjligheten att se världen från drönarens synvinkel och flyger på så sätt själv igenom banan.

“Drönarracing är en sport för framtiden som kombinerar det bästa med e-sport och Formel 1  med en virtual reality-twist”, säger Rikard Steiber i ett mejl till Breakit.

Enligt Rikard Steiber själv kommer hobbydrönarindustrin omsätta närmare 40 miljarder kronor (4,4 miljarder dollar) 2020.

“Jag har sett hur snabbt esporten växer genom våra senaste investeringar i ESL och Dreamhack. Jag tror drönarracing kommer att se en liknande utveckling under de kommande åren eftersom penetrationen av prisvärda drönare växer väldigt snabbt”, säger han.

I augusti 2015 rapporterade amerikanska the Verge att DRL hade fått in ungefär 8,5 miljoner kronor (1 miljon dollar). RIkard Steiber investerade dock inte i bolaget förrän i December 2015. Hur mycket han har gått in med har inte parterna avslöjat.

Efter att Rikard Steiber investerade i bolaget har det kommit flera rapporter om att riskkapitalmarknaden håller på att svalna, både i Sverige och globalt. Även om 2015 var ett rekord år var antalet stora investeringsrundor på väg ned sista kvartalet. Rikard Steiber tror att utvecklingen kommer fortsätta åt samma håll under det kommande året.

“Jag tror att investeringsklimatet håller på att svalna lite här i Silicon Valley men många branscher ser fortfarande hajpade värderingar. Jag tror att många investerare kommer att bli mer konservativa 2016. Många bolag kommer behöva ta in pengar till en lägre värdering än tidigare”, säger han.

Breakits Stefan Lundell har bidragit till den här artikeln.

Läs fler artiklar
LÄS MER