Huawei kan uteslutas från 5G-byggandet i Storbritanien – efter bristande corona-transparens från Kina

Huawei5GTelefoni

Foto: Istockphoto

Finwire / Breakit

Finwire / Breakit

Storbritannien ser ut att backa och kommer sannolikt helt utesluta kinesiska Huawei från 5G-utbyggnaden, enligt regeringspartiet.

Det skriver New York Post.

Huawei var tidigare tillåtna medverkan i de icke-känsliga delarna av nätverket men kan nu stoppas helt på grund av kinesiska kommunistpartiets felaktiga rapportering om coronaviruset.

Detta har lett till att stämningen inom parlamentet har förvärrats, förklarade Tom Tugendhat, ordförande för de Konservativa i underhusets kommitté för utrikesfrågor.

Damian Green, konservativ parlamentariker, sade till Bloomberg News att det nu behövs en exitstrategi kring Huawei.

”Våra telekomleverantörer../../..måste veta att regeringen är fast besluten att driva Huaweis engagemang till noll procent”, sade Green.

Kina kom på fredagen att oväntat höja antalet dödsfall i Wuhan med 50 procent. Det tog många på sängen och gjorde andra arga över att kommunistpartiet försökt mörka de riktiga dödstalen. USA har tidigare beskyllt Kina för att vilseleda experter om att coronaviruset var mindre smittsamt än Sars.

Storbritannien är sexa på listan över antal smittade. Det finns mer än 110 000 bekräftade fall och antalet döda överstiger 14 600. Självaste premiärminister Boris Johnson tillhör de smittade.

Läs mer