Isabella Lövin: "Vi måste dra lärdomar av den här krisen"

Miljö Corona
Isabella Lövin: "Vi måste dra lärdomar av den här krisen"

Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT /

Towe Boström

Reporter

"Vi behöver ta en ordentlig funderare på hur vi lever våra liv".

2020 skulle bli ett år med miljön högt på agendan, och flera viktiga globala möten planerades.

Sedan kom corona och spelplanen ritades om helt. För många företag är det nu primärt överlevnad som står på agendan och länderna lanserar krispaket efter krispaket. 

Det är svårt att sia om när krisen är över eller vad de slutgiltiga konsekvenserna blir. Säkert är i alla fall ekonomin, såväl i Sverige som globalt, kommer att behöva byggas upp igen. Här ser experter möjligheter att skapa en ekonomisk tillväxt som är mer hållbar och motståndskraftig. 

I en intervju med Dagens nyheter konstaterar miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP) att världen går igenom en kris vi aldrig tidigare upplevt. Hon understryker vikten av att vi gör rätt val när vi bygger upp ekonomierna efter krisen.

”För regeringens del kommer vi att ha grön omställning i centrum för återuppbyggnaden” säger Isabella Lövin. 

Sverige är ett av de tio länder som uppmanat EU att anta en ”grön plan” för återuppbyggnad efter epidemin. Ett liknande budskap har riktats från politiker, företag och organisationer i ett uppror som bland annat signerats av koncerncheferna för Ikea och Volvo. 

Isabella Lövin uppmanar oss att dra lärdom av den här krisen.

”Coronakrisen och dess ekonomiska följdverkningar kan bli förödande för delar av världens befolkning. Detsamma gäller för klimatkrisen, så vi behöver ta en ordentlig funderare på hur vi lever våra liv och se till att bygga upp världen på ett starkare och mer hållbart sätt”, säger Isabella Lövin till DN. 

Läs fler artiklar
LÄS MER