Skatteverket får mer resurser till att stoppa fusk med korttidspermitteringar

Korttidspermittering Korttidsarbete
Skatteverket får mer resurser till att stoppa fusk med korttidspermitteringar

Tobias Blixt

Reporter

Skatteverket och Tillväxtverket komma att genomföra kontroller av företag som korttidspermitteringar. Dessutom öppnar regeringen för ytterligare skärpningar av kontrollerna för att göra det svårare att fuska.

"Stödet ska gå till krisande företag, inte till bedragare som vill fiffla till sig skattepengar", säger finansmarknadsminister Per Bolund.

Regeringen och deras samarbetspartier meddelade under tisdagen att stödet för korttidspermitteringar skulle stärkas. Men samtidigt som ersättningsgraden ökar så ser de också ett behov av större kontroller för att motverka fusk. Detta eftersom att det har kommit in rapporter om att stödet missbrukas.

"De senaste veckorna har vi fått in en del varnande exempel från visselblåsare som säger att oseriösa aktörer utnyttjar och missbrukar det här stödet", säger Per Bolund på presskonferensen.

Därför meddelade regeringen på tisdagens presskonferens att de tillför resurser motsvarande 130 medarbetare till Skatteverket för att kontrollera företag som fått stöd för korttidspermittering.

“Det är skillnad på att missförstå ett system och på att missbruka systemet. Den som fifflar med det här systemet fifflar också med skattebetalarnas pengar. Därför ser vi till att kontrollen av stödet skärps."

Magdalena Andersson har tidigare berättat att Skatteverket kommer att låna ut 100 handläggare som är specialister på skattefusk för att hjälpa tillväxtverket med kontrollerna. 

Det innebär alltså att den tillgängliga styrkan för kontroller mer än fördubblas.

"Stödet ska gå till krisande företag, inte till bedragare som vill fiffla till sig skattepengar", säger Per Bolund.

Det handlar bland annat om att öka antalet oanmälda kontroller av personalliggare. 

Regeringskansliet meddelar också att de ser över möjligheterna att "genom andra åtgärder skärpa kontrollerna för att försvåra fusk med systemet".

Dessutom kommer misstänkta brott att polisanmälas av Tillväxtverket.

Läs fler artiklar
LÄS MER