Sök

Dirac tar in 60 miljoner kronor – backas av H&M-familjens investeringsbolag

Dirac ResearchMusik

Mathias Johansson, medgrundare och vd för Dirac. Foto: Press.

Towe Boström

Towe Boström

Reporter

Uppsalabolaget backas upp av tunga investerare.

Uppsala-bolaget Dirac utvecklar teknik som får ljudet att låta bättre. Det kan exempelvis handla om bilstereon, DJ:s eller ljudet i din mobil. Bland kunderna återfinns BMW, Xiaomi och OnePlus. 

Nu fyller Dirac på kassan med 6 miljoner dollar, motsvarande runt 60 miljoner kronor, enligt ett pressmeddelande. 

Bland investerarna återfinns H&M-familjens investeringsbolag DIG Investment, som står för hälften av kapitalrundan. DIG drivs av Martin Söderström, som är gift med H&M-arvingen Charlotte Söderström. Investerar gör även Inbox Capital, Swedia Capital samt Johan Sedihn. 

Pengarna ska användas till fortsatt utveckling samt att förbättra tekniken mot olika typer av innehåll och plattformar. 

Samtidigt tar även Spotify-veteranen Jonathan Forster en plats i bolagets styrelse. 

Mathias Johansson är vd för Dirac.

”Med den här nya finansieringsrundan, och med Jonathan i styrelsen, är vi rustade med kapitalet och erfarenheten för att för att förverkliga våra långsiktiga produkt- och marknadsmål”, säger Mathias Johansson. 

Mathias Johansson konstaterar att vi befinner oss i en tid där vi fått tänka om kring hur vi lever och arbetar. Han hoppas att satsningarna ska sända en signal till marknaden om att det finns en framtid bortom dagens läge.

Diracs fokuserar framåt och ryggar inte tillbaka från de satsningar som krävs för att skapa långsiktig tillväxt, förklarar vd:n i pressmeddelandet.

”Vi hoppas att det här budskapet hjälper till att tända en gnista av optimism bland bolag och entreprenörer världen runt i dessa utmanande tider”, säger han. 

Dirac grundades redan 2001 av ett gäng forskare från Uppsala universitet. För runt ett år sedan tog bolaget in 119 miljoner kronor. Bland de tidigare investerarna återfinns förre Fingerprint-vd:n Jörgen Lantto, den kända svenska musikproducenten Rami Yacoub och Staffan Perssons Swedia Capital.

Diracs nettoomsättning uppgick till 54 miljoner kronor med en förlust på 38 miljoner kronor under 2018.

Läs mer