Krav på mer stöd till företagen – vill runda hyresvärdarna

Politik Corona Coronaviruset
Krav på mer stöd till företagen – vill runda hyresvärdarna

Magdalena Andersson, finansminister, Jakob Forssmed, KD. Foto: TT

Jon Wahlqvist

Webbredaktör och Nyhetschef

Kristdemokraterna vill att stödet ska nå företagen snabbare.

Stödet som ska sänka hyreskostnader för corona-drabbade företag räcker inte. Det menar Kristdemokraterna som har tagit fram ett nytt förslag där alla företag som har tappat minst 40 procent av omsättningen kan få stöd med upp till 80 procent av de fasta kostnaderna som hyra och leasingkontrakt.

Som mest ska ett företag kunna få stöd med 90 miljoner kronor.

I regeringens förslag är det hyresvärdarna som ska söka ersättning men Kristdemokraternas förslag, som liknar insatser som gjorts i Norge och Danmark, går pengarna direkt till företagen.

"Åtgärderna måste stå i proportion till krisens djup annars riskerar vi långt fler konkurser och långt fler arbetslösa", säger Jakob Forssmed, ekonomisk politisk talesperson för Kristdemokraterna, till Sveriges Radios Ekot.

Kristdemokraternas förslag skulle kosta 85 miljarder kronor, regeringens förslag beräknas kosta 5 miljarder kronor. 

Liberalerna med på båten

Även Liberalerna, som är ett av regeringens stödpartier, vill se förslag på direkt statligt stöd som kan hjälpa krisdrabbade företag, utan att hyresvärdarna behöver vara inblandade.

"Får vi massarbetslöshet och väldigt många konkurser så kommer det att drabba det svenska samhället väldigt hårt", säger Liberalernas ekonomisk politiske talesperson Mats Persson.

"Därför är det viktigt att vi agerar."

Kristdemokraterna vill i första hand att regeringen tar upp frågan, först därefter kommer partiet att driva frågan i Finansutskottet.

För allt om statens stödpaket till entreprenörer – läs här.

Läs fler artiklar
LÄS MER