Northvolt säger upp personal: "Ser över kostnader"

Northvolt Elbilar Batterier
Northvolt säger upp personal: "Ser över kostnader"

Peter Carlsson, vd och medgrundare av Northvolt. Foto: TT

Caroline Englund

Reporter

Batteribolaget Northvolt ser över sina kostnader på grund av coronakrisen och säger upp cirka 5 procent av sina anställda, kan Breakit avslöja.

I juni förra året blev det klart med finansieringen till Northvolts batterifabrik utanför Skellefteå. Totalt har bolaget fått in de 16 miljarder som behövdes för att dra igång och bygga den första etappen av fabriken.

I dagarna meddelades även att regeringen, Centern och Liberalerna kommer att satsa på Northvolts batteriproduktion genom ett EU-projekt. Finansieringen av projektet för 2020 uppgår till 40 miljoner kronor och 10 miljoner av dem kommer att läggas i vårändringsbudgeten som lämnas till riksdagen den 15 april. 

Men även Northvolt, som drivs av den tidigare Tesla-chefen Peter Carlsson, påverkas av coronakrisen.

Bolaget som har gått från 12 till 700 anställda på tre år säger nu upp knappt 5 procent av sina anställda.

”Vi står på en stabil grund, både finansiellt och operationellt. Men som alla ansvarsfulla företag ser vi över vår verksamhet och våra kostnader just nu. Det är osäkert hur länge den här krisen kommer att pågå och hur det ser ut på längre sikt. Vi vill hålla kvar vår position långsiktigt och balanserar nu om organisationen”, säger Jesper Wigardt, kommunikationschef på Northvolt till Breakit.

Han vill inte uppge någon exakt siffra på hur många som sägs upp eller kommentera vilka roller det handlar om men bekräftar att det handlar om strax under 5 procent av hela personalstyrkan, vilket är mindre än 30 personer.

Bygget fortgår som planerat

Northvolt kommer framöver att behöva ta in åtskilliga miljarder (sammanlagt mellan 30 och 40) för att kunna färdigställa sin fabrik i Skellefteå och detta kan påverkas av den rådande ekonomiska krisen i världen.

”Man får såklart vara ödmjuk för situationen men expansionen ligger en bit framför oss i tiden”, säger Jesper Wigardt

Northvolt är, enligt Wigardt, inte ute och söker pengar just nu och bygget i Skellefteå pågår som planerat.

”Än så länge har vi inga förseningar där. På det stora hela har vi hittills varit väldigt förskonade i den här krisen jämfört med många andra företag, säger Jesper Wigardt

Han säger också att bolaget, trots uppsägningarna, kommer att fortsätta anställa och skala upp bolaget. 

Läs fler artiklar
LÄS MER