Sebastian Siemiatkowski om coronahotet: "Väldigt bekymrade"

Klarna fintech Corona
Sebastian Siemiatkowski om coronahotet: "Väldigt bekymrade"

Foto: Lars Pehrson / SvD / TT /

Towe Boström

Reporter

”Jag tycker att man slits tankemässigt mellan oro för de äldre och en oro för resten av samhället samt ekonomin”, säger Sebastian Siemiatkowski.

Klarna tänker inte låta sig bromsas av coronakrisen. Det uppger grundaren Sebastian Siemiatkowski i en längre intervju med Di Weekend.

I samtalet konstaterar Sebastian Siemiatkowski att vi går igenom en allvarlig kris. Han delar med sig av sin och frun Nina Siemiatkowskis oro för föräldrarna, som befinner sig i riskgruppen för corona, och säger att de är "väldigt bekymrade och vaksamma". 

”Jag tycker att man slits tankemässigt mellan oro för de äldre och en oro för resten av samhället samt ekonomin”, säger han till Di.

Sebastian Siemiatkowskis Klarna satsar för fullt i USA, en marknad han spår kommer drabbas hårdare än den svenska. För stunden finns dock inga planer på att dra i handbromsen för bolagets expansion – varken i USA eller på andra marknader. Klarna växer med 400 procent om året i USA och siktar på att nå 10 miljoner kunder i år. 

”Att få erövra USA i sällskap med bolag som Spotify, H&M, Ikea och Volvo, det skulle göra mig jätteglad. Och så får vi sprida lite svensk kultur också. Det är roligt”. 

Sebastian Siemiatkowski säger att han är optimistisk inför framtiden och konstaterar att Klarnas kunder drabbas olika av corona.

”På den skalan, mellan vinnare och förlorare, befinner sig Klarna ungefär på mitten”.

Frågan om och när Klarna ska gå till börsen har stötts och blötts under en längre tid. Sebastian Siemiatkowski säger att han har respekt för aktieägare som ”vill lätta på plånboken” samt att det skulle finnas ett PR-värde att vara noterad i USA.

”Men jag ser inget eget syfte i att jag ska bli börs-vd. Visst, det vore en milstolpe för bolaget. Men jag kan också bli nervös när jag ser hur mycket kvartalskapitalism som finns där ute”. 

 

Läs fler artiklar
LÄS MER