Analysföretag: Nu är det ute med unicorns – 2016 är kaninernas tid

Unicorns Rabbit
Analysföretag: Nu är det ute med unicorns – 2016 är kaninernas tid

Foto: Rhiannon Boyle/Flickr.

Breakit

2016 kommer kanske inte blir döden för alla högt värderade techbolag, så kallade unicorns, eller enhörningar på svenska. Däremot kan det bli året då enhörningarna skiljs från kaninerna.

“Så hur många döda unicorns kommer vi få se i år?” Den frågan får vi ofta, skriver CB Insigts i sitt senaste nyhetsbrev.

Order unicorn, som betyder enhörning, syftar på ett teknikföretag som är värderat till över 1 miljard dollar. Att just enhörning används som metafor beror på att enhörningar är väldigt sällsynta - precis som så högt värderade startups.

På senare tid har dock termen börjat vattnas ur i takt med att allt fler företag når 1 miljard dollar i värdering.

I dag finns 152 unicorns som tillsammans värderaras till så mycket som över en halv biljon (trillion) dollar.

I takt med att värderingarna på startups generellt har sjunkit frågar sig nu allt fler branschbedömare om vi kommer att vi så se "döda unicorns" (unicorpses).

Dropbox är det senaste exemplet på amerikanska techbolag som har värderats ned kraftigt på grund av att intäkterna inte motsvarar de högt upptrissade förväntningarna. Och fler bolag riskerar att få följa efter.  

CB Insights tror att många av de här skyhögt värderade unicornsen kan tvingas bli “rabbits.” Så här lyder analysbolagets definition av en rabbit.

R - Real
A - Actual
B - Business
B - Building
I - Interesting
T - Tech

“Enligt vår uppskattning kommer 2016 inte bli året för unicorpses men däremot året då vi särskiljer kaninerna från alla unicorns,” står det att läsa i nyhetsbrevet.

En rabbit, eller kanin på svenska, är alltså ett företag som inte bara har många användare utan dessutom en hållbar affärsmodell. Låter vettigt, får man väl säga.

Läs fler artiklar
LÄS MER