Statsministerns besked – inga permitteringar på heltid i nuläget: "Måste vara försiktiga"

Politik Coronaviruset
Statsministerns besked – inga permitteringar på heltid i nuläget: "Måste vara försiktiga"

Finwire / Breakit

Sverige har just nu inte möjlighet att genomföra heltidspermitteringar, meddelar Stefan Löfven.

På tisdagsmorgonen meddelade Moderaterna att man vill se nya och större satsningar på svenska företag som drabbats av coronakrisen. Bland annat föreslog partiledaren Ulf Kristersson att företag ska ha möjligt att korttidspermittera personal på heltid. Totalt ville Moderaterna se en satsning på 100 miljarder kronor i månaden på svenskt näringsliv.

Även LO och Svenskt Näringsliv är positiva till heltidspermitteringar för bolag och branscher i kris.

Men något sånt besked ser inte ut att komma. Enligt statsminister Stefan Löfven har Sverige i dagsläget inte möjlighet att genomföra heltidspermitteringar.

Det säger han i en intervju med Arbetet.

"Man måste betänka att det här är betydligt kostsammare än vår första beräkning, eftersom det är så många fler som omfattas än vad vi kunde förutse. Sen vet vi inte hur länge stödet måste finnas. Vi kommer även i ett senare läge behöva göra insatser för att få igång ekonomin snabbt. Så vi måste vara försiktiga. Men vi har också sagt att allt som nu beslutas, ska vi titta på om det går att göra förändringar i. Vi får se om och i så fall vad det blir på det här området", säger Stefan Löfven.

Han betonar också att Sverige är betydligt bättre rustat för att klara den nuvarande krisen än vad man var i samband med finanskrisen för drygt ett decennium sedan.

Statsministern upprepade också att svenska folket bör räkna med att krisen pågår i månader, inte veckor.

LÄS OCKSÅ: Korttidspermittering – så funkar det och då kan du använda det

Läs fler artiklar
LÄS MER