Bird sparkade 406 anställda på två minuter via Zoom

Bird Coronaviruset
Bird sparkade 406 anställda på två minuter via Zoom

Foto: Istockphotos / TT

Johanna Ekström

Reporter

"Världen förtjänar att veta hur omoget Bird skötte det här", säger en tidigare chef på bolaget till sajten dot.LA.

Den före detta Uber-chefen Travis VanderZanden byggde upp elscooter-bolaget Bird till ett miljardbolag på rekordkort tid. Under 2018 blev Bird det bolag som snabbast nått unicorn-status någonsin. Så sent som i januari tog bolaget in 75 miljoner dollar till en värdering på 2.77 miljarder dollar. 

I augusti lanserade företaget sina sparkcyklar i Stockholm och Breakit beskrev dem då som bolaget som satte igång hela elscooter-hysterin i världen. 

Nyligen köpte de upp den europeiska konkurrenten Circ. 

Men sen kom corona och Bird fick, liksom de flesta andra scooter-bolagen, skala ner sin verksamhet kraftigt. 

Travis VanderZanden uppges ha hållit en låg profil under hela corona-krisen, och inte kommunicerat med de anställda. 

Men plötsligt fick en fjärdedel av de runt 1000 anställda en inbjudan till ett Zoom-videoföredrag med det generiska namnet “COVID 19 Update”. Det skriver sajten dot.LA som tagit del av en ljudinspelning samt pratat med en rad före detta anställda i bolaget som vittnar om vad som sedan skedde.

Anställd: "Praktexempel på hur man inte ska göra"

Ganska snart började många bli misstänksamma när de såg att mötets värd var dold, liksom gästlistan, samt att alla i företaget inte var inbjudna. 

“Det skulle visa sig att det var ett praktexempel på hur man inte ska ge folk sparken, särskilt inte i tider som dessa”, säger en anställd till sajten. 

När de inbjudna till föredraget loggade in möttes de först bara av tystnad. I fem minuter visades bara en grå slide där det stod COVID-19. 

Efter fem minuter började en, vad många uppfattade som förinspelad, kvinnoröst att tala. Rösten, som beskrivs som robotlik, började med att medge att det här var ett “icke optimalt” sätt att ge den här typen av besked på, men att krisen haft en så brutal påverkan på bolaget att ledningen tvingats att fatta “extremt svåra och smärtsamma beslut”. 

Ett av dem var alltså att säga upp runt en fjärdedel av personalen, närmaste bestämt 406 personer, som nu hade bjudits in till mötet. 

Bird: Det var live

Totalt tog mötet 2 minuter enligt dot.LA.

“Många företag säger upp personal nu”, säger en dataingenjör till dot.LA och fortsätter:

“Människor kommer komma ihåg vilka företag som gjorde det på ett bra sätt och vilka som inte gjorde det. Jag hoppas att Bird blir ihågkommet som ett som gjorde det på ett dåligt sätt”.

Bird nekar till att videosamtalet var förinspelat utan menar att det skedde “live”. Bolaget har sagt i ett uttalande att information om att de uppsagda skulle få fyra veckors lön och tre månaders sjukförsäkring också gick ut som information på en slide under mötet.

Bolaget har inte heller bekräftat antalet uppsagda, utan det bygger på en uträkning av hur många som uteslutits från bolagets globala Slack-kanal för alla anställda. 

De före detta anställda uppger nämligen också att de i slutet av mötet loggades ut från alla bolagets system samt Slack-kanal, samtidigt som de frenetiskt försökte byta nummer och mejladresser med varandra. 

Enligt uppgifter har uppsägningarna skett över alla avdelningar och på olika nivåer. 

“Jag förstod att det skulle bli uppsägningar, men jag trodde inte att jag skulle ryka i första rundan. Världen förtjänar att få veta hur omoget Bird skötte det här”, säger en person på bolaget som haft en chefsposition.

Dot.LA har även laddat upp det kontroversiella avskedssamtalet på Youtube. Lyssna nedan:

 

Läs fler artiklar
LÄS MER