Kalldusch från Boozt – dumpar delar av lagret

Boozt e-handel
Kalldusch från Boozt – dumpar delar av lagret

Foto: Istockphoto

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Modesajten tvingas dra tillbaka sin prognos på grund av corona-krisen.

E-handeln har gått relativt starkt så här långt i corona-krisen men modesajterna är ett stort undantag.

Zalando vinstvarnade i veckan och sent på söndagskvällen gick också kollegan Boozt ut med ett bistert besked.

Försäljningen rasade i mars och bolaget tar nu det drastiska beslutet att skriva ner en betydande del av sitt lager.

Bolaget skriver i pressmeddelandet:

“Till följd av coronavirusets utbrott på de nordiska marknaderna under mars och som en konsekvens av de åtgärder som vidtagits av respektive regering har konsumtionen av mode och accessoarer påverkats mycket negativt. Följaktligen avvek nettoosättningen i mars negativt från våra förväntningar”.

I vanliga fall brukar Boozt successivt sälja av sitt lager under en längre period där alla varor skrivs av efter 18 månader. Men på grund av de nattsvarta försäljningsutsikterna de kommande månaderna väljer Boozt nu att dumpa en del av lagret på sin nät-outlet och samtidigt skriva ner en del av det. Följden blir att rörelsemarginalen påverkas negativt. 

“Nettoomsättningstillväxten för det första kvartalet förväntas att hamna inom intervallet 7-9%, med en lägre justerad rörelsemarginal än föregående år enbart till följd av en extraordinär nedskrivning av varulager från föregående års säsonger”, skriver Boozt.

I pressmeddelandet framgår också att bolaget drar tillbaka sin prognos för helåret på grund av det osäkra läget. Bolagets tidigare prognos var en omsättningstillväxt på 15-20 procent och en justerad rörelsemarginal som var bättre än de 3,2 procent bolaget nådde i fjol.

”Som en konsekvens av att vi för närvarande inte kan bedöma effekterna av coronaviruset för resterande delen av året, väljer vi att återkalla vår prognos för 2020”, skriver Boozt.

Läs fler artiklar
LÄS MER